Politie waarschuwt voor nep-bezorgers: 'Ze gaan er met uw pinpas en pincode vandoor'

© Rosebox (Unsplash)
DEN HAAG - 'Let op, oplichting!', is te lezen op de Facebookpagina van het basisteam van de politie in Loosduinen. Er zouden nep-bezorgers actief zijn die met een pakketje voor de deur staan en met een smoes een pinpas en pincode weten af te troggelen. De politie adviseert vooral ouderen om alert te blijven.
'Er wordt bij u aangebeld, het is iemand met een pakketje. De bezorger draagt een uniform van een bekend postbedrijf. U heeft niets besteld, maar uw nieuwsgierigheid wordt wel gewekt.' De politie schetst een beeld van hoe de oplichters te werk zouden gaan.
Het doelwit ontvangt een onverwachte attentie in de vorm van een doosje met een reep chocolade een cadeaubon van een supermarkt. De bezorger vertelt dat het pakketje niet gefrankeerd is en dat de ontvanger eenmalig 1,50 euro moet pinnen voor de frankeerkosten.

Pinpas omgewisseld

Wanneer de persoon probeert te pinnen lukt dit in de eerste instantie niet, maar de bezorger heeft in de tussentijd de pincode gezien. Hij biedt aan te helpen bij de transactie en weet de bankpas te verruilen voor een duplicaat. 'De bezorger is er met uw bankpas vandoor en u heeft de pas van de vorige oplichting.' Op het moment dat het slachtoffer de bank belt is het te laat: er is al geld van de rekening gehaald.

Ouderen

De oplichters zouden het hebben voorzien op ouderen. 'Omdat zij vaak niet actief zijn op social media, vragen we u dit door te geven aan uw oudere buren, kennissen en familieleden', zegt de politie. Wie precies slachtoffer is geworden van de zwendel en hoeveel gevallen hebben plaatsgevonden, is niet bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!