Haagse nieuwsfoto van de maand: binnen gluren bij de koning en koningin op Paleis Noordeinde

Bezoekers lopen door Paleis Noordeinde
Bezoekers lopen door Paleis Noordeinde © Phil Nijhuis (ANP)
DEN HAAG - Het was de maand van warme dagen en volle stranden. Maar ook van het openstellen van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Het publiek mocht een kijkje nemen in het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 'Het heeft iets magisch', Edouard van Arem van het ANP. En daarom is de foto de Haagse nieuwsfoto van de maand juli.
'Dit is een van de zalen in het paleis', vertelt Edouard in Bob Staat Op. 'Het heeft iets magisch. Het is een bastion, waar je normaal niet binnen kan komen. Er gebeurt van alles, maar wat dan?' Dat konden bezoekers nu zelf zien. 'Binnenlopen is alsof je een sprookje inloopt', zegt Edouard.
'Een paleis fascineert ons', zegt Luuk Ex, onderzoeker bij museum Beeld en Geluid Den Haag. Het doet hem denken aan een aflevering van het Jeugdjournaal waarbij kinderen vragen mochten stellen aan koningin Beatrix. 'Een kind vroeg: eten jullie van gouden bordjes? En staan er dan ook lakeien? Ik vond het als kind een goede vraag. Ik weet niet of journalisten zulke vragen durven stellen.' De koningin zei trouwens dat ze niet van gouden bordjes eet, maar dat er wel lakeien zijn.

Oekraïens ballet

De andere foto die is uitgekozen is van Oekraïense balletdanseressen. Ze trainen bij The United Ukrainian Ballet Foundation, een initiatief van de Nederlandse balletdanseres Igone de Jongh.
The United Ukrainian Ballet
The United Ukrainian Ballet © Hedayatullah Amid (ANP)
'Er vluchten veel mensen uit Oekraïne, ook uit de creatieve sector. Dit is een Nederlands initiatief waar ze onderdak krijgen en kunnen blijven trainen. In de hoop weer te kunnen optreden en terug te keren', zegt Edouard. Het ANP volgde het dansgezelschap. 'Wij mochten er een fotoserie maken, die kan je op onze site terugvinden.
De foto's zijn gemaakt door de Afghaanse fotograaf Hedayatullah Amid. Hij was als fotograaf bij de Olympische Spelen in Tokyo, maar kon daarna niet terug naar zijn eigen land. Amid is nu bijna een jaar in Nederland en fotografeerde een dag de dansers van The United Ukrainian Ballet.
In museum Beeld en Geluid Den Haag is tot en met 4 september de tentoonstelling 'Framing the War' te zien, over de eerste 100 dagen van de oorlog in Oekraïne in foto's en spotprenten. Meer informatie vind je op de site van het museum.
Luister hier het gesprek over de foto's terug:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!