Remco helpt kinderen van zenuwen af voor spreekbeurten: 'Fijn om angst weg te nemen'

Remco Verwaijen
Remco Verwaijen © Pim Muijs Fotografie
DEN HAAG - Was jij altijd bloednerveus voor een spreekbeurt op school of een presentatie tijdens je studie? En sta je nog steeds niet graag voor een grote groep? Remco Verwaijen uit Ypenburg leert basisschoolleerlingen met slimme trucjes hoe je zelfverzekerder voor de klas staat. En daar heb je de rest van je leven wat aan.
Ga je staan? Of toch zitten? En wat doe ik met m'n handen als ik praat? En dan moet je nog proberen je verhaal zo mogelijk vertellen. Sommigen krijgen bij het idee van een presentatie al vlekken in de nek.
Daarom geeft Remco les in presentatietechnieken. 'Ieder jaar moet kinderen wel een presentatie houden, zoals een spreekbeurt of boekbespreking. En ieder jaar zijn er leerlingen die dat dood en doodeng vinden. Dat vind ik heel zonde', zegt Remco in Bob Staat Op.

Angst

Want na een spreekbeurt over je cavia of de brandweer ben je er in je leven nog niet van af. Sterker nog, het is pas het begin. 'Het is fijn om voor kinderen angst weg te nemen.' Daar heb je op latere leeftijd veel aan. 'Als je het altijd met angst staat te doen, is dat niet prettig. Hoe eerder je begint met aanleren van goede technieken, hoe beter.'
Terwijl er makkelijke trucjes zijn om je door zo'n presentatie te loodsen. Zo leert Remco kinderen over het presenteren zelf. 'Hoe vorm ik een verhaal, hoe breng ik mijn verhaal over, hoe begin en eindig ik.' Maar hij leert kinderen ook hoe je moet staan, of zitten en wat je met je handen kan doen. 'Veel kinderen kennen dat soort trucjes niet, omdat ze het niet zoveel hoeven te doen.'

Film je presentatie

Volgens Remco gaat het om bewustwording. 'Wat betekent het als je met steeds een pen staat te klikken? Wat doet dat met je verhaal en hoe goed kan je publiek dan nog luisteren?' In de lessen is daar nu weinig tijd voor, zegt Remco die workshops geeft op scholen en invalleerkracht is.
De beste truc is volgens Remco: leren door naar je eigen presentatie te kijken. 'Film jezelf en kijk dat terug. Zodat je bewust kan worden over hoe je over komt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!