Oranje windzak en gele vlag gehesen op strand vanwege gevaarlijke zee

Foto's: Haaglanden Veilig
Foto's: Haaglanden Veilig
DEN HAAG - Op het Scheveningse strand is de oranje windzak gehesen. Dat betekent dat je niet met luchtbedjes of andere drijvende dingen de zee op mag. Op het Zuiderstrand is de gele vlag gehesen, daar is het gevaarlijk om te zwemmen. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Haaglanden.
Door de wind heb je meer kans om af te drijven op een luchtbed. Op het strand wordt altijd in de gaten gehouden wat de zee doet en hoeveel wind er staat. Als het nodig is wordt een vlag of windzak gehesen.
Dit betekenen de verschillende vlaggen:

Roodgele vlag

Als je de roodgele vlag ziet, dan betekent dit dat er lifeguards op de reddingsposten aanwezig zijn. Zij houden toezicht en letten op de veiligheid van de strandbezoekers.

Gele vlag

Als je de gele vlag ziet, is de zee gevaarlijk. Baden of zwemmen wordt afgeraden. Meestal komt dit doordat er een harde wind of sterke stroming staat. Wees extra voorzichtig als je de zee in gaat en ga niet verder dan tot je knieën.

Rode vlag

Als je de rode vlag ziet, zijn de zee en weersomstandigheden zeer gevaarlijk. Dit gebeurt bij een (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Baden of zwemmen wordt sterk afgeraden, ga niet de zee in.

Oranje windzak

Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!