Leo's stichting kan voedselpakketten blijven uitdelen in Laak: 'Ik wil armoede nóg beter bestrijden'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Stichting HARLIN is niet te stoppen. Ondanks het eerdere conflict met Voedselbank Haaglanden, tekende ze afgelopen vrijdag de formele huisvesting voor het pand in de Ketelstraat. Al een lange tijd zorgt de club van Leo van Rheenen (83) voor wekelijkse voedselpakketten voor 'hun' cliënten die niet rondkomen van hun maandelijkse inkomen. 'We streven met HARLIN naar een sociale stichting, waar we mensen helpen met eten maar ook op andere gebieden', vertelt oprichter Leo.
Een warm ochtendzonnetje, ballonnen, slingers en gebak: een dag voor in de boeken. 'We hebben kei- en keihard gewerkt', vertelt één van de vrijwilligers tijdens het uitpakken van de voedselkarren. De huisvesting is rond: Ketelstraat 23 is het officiële adres voor de hardwerkende club vrijwilligers. 'Dit is geweldig', vertelt Leo van Rheenen (83), oprichter van het stel. Hij straalt. 'Dag in dag uit werken hier mensen met een hart van goud. Die moeten beloond worden', stelt hij. 'Vandaag is die dag aangebroken'.
Vorig jaar deze tijd was de feeststemming ver te zoeken; toen verbrak Voedselbank Haaglanden de samenwerking met het uitgiftepunt in Molenwijk vanwege een conflict over voedselveiligheid. 'Er waren muizenkeutels gevonden in het pand', legt Leo uit. 'Maar ja, vind je gek het gek? Dit gebouw is honderd jaar oud, dan kan er wel eens een verdwaalde rondlopen ja!' Ondanks de verschillen in meningen koos Leo liever eieren voor zijn geld: 'Ik neem de veiligheid van mijn cliënten erg serieus en heb naar aanleiding van het incident geïnvesteerd in betere koeleenheden en het grondig reinigen van het pand.'
'Al zou je per jaar al vier of vijf mensen helpen uit de armoe, ben je spekkoper'

Niet alleen voedselpakketten

'Waar honger is, is armoe. Die dingen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden', zegt Leo. Naast de voedselpakketten zou Leo het graag nóg breder trekken. 'Op dit moment kan ik voeding verstrekken, maar de armoede nog niet bestrijden', aldus Leo. Hij zou in de toekomst graag, naast voeding, op andere gebieden ook hulp willen bieden. 'Met stichting HARLIN proberen wij de armoede in Laak de wijk uit te helpen.' Leo is vastberaden maar realistisch; 'Ik zeg niet dat dat gaat lukken, maar al zou je per jaar al vier of vijf mensen helpen uit de armoe, ben je een spekkoper', zegt hij.
Voor Leo is vrijdag 12 augustus een dag voor in de boeken. 'We hebben lang gewerkt naar een stukje erkenning die wij eerder niet kregen. Dat is vandaag eindelijk gebeurd'. Niet alleen Leo's club kan gerust ademhalen, maar ook voor zijn cliënten is de aanstelling een enorme opluchting. 'De stichting is voor mij een houvast', vertelt een vrouwelijke cliënt vanuit haar scootmobiel.

Iedereen helpt mee

Naast de vaste groep vrijwilligers zijn er meerderen die het belang zien van de voedselketen in Molenwijk. 'Er wordt door diverse supermarkten en bakkers uit de buurt met grote regelmaat voedsel en spullen aan ons gedoneerd', vertelt één van de vrijwilligers. Vrijdag is ophaaldag bij HARLIN. Dan gaat er een grote bus richting de supermarkten en wordt al het overgebleven opgehaald. 'Daar zijn we zo enorm dankbaar voor. Door hen kunnen wij onze voedselpakketten samenstellen'.
Jumbo-filiaalmanager Najib is aanwezig bij deze feestelijke dag. 'Ik zag het verhaal van Leo iets meer dan een jaar geleden voorbijkomen en wilde hem graag helpen'. Naast voedseldonaties geeft het filiaal aan de Laakweg Leo eens in de twee maanden de gelegenheid om voor de winkel te staan en donaties in te zamelen van mensen die boodschappen komen doen. 'Dit werkt uitstekend. Leo heeft zijn donaties, wij helpen een handje en de mensen hebben het idee dat ze ook hun steentje kunnen bijdragen. Dat is een absolute win-win'.
'Als je een weekje niet bent geweest wordt er gevraagd waar je was en of het wel goed met je gaat'

Buurtclub

Kazen, fruit, groenten, non-food en naar voorkeur vleeswaren. 'Er past veel in die dozen hoor', vertelt vrijwilliger Pamella. Vrijdagochtend is de dag waarop de cliënten de voedselpakketten kunnen ophalen. Het is voor hen heel veel meer dan slechts het 'oppikken' van het pakket.
'Ik vind het heel gezellig om hier te komen. We hebben ondertussen een vaste club', vertelt een 83-jarige vrouwelijke cliënt. 'Als je een weekje niet bent geweest wordt er gevraagd waar je was en of het wel goed met je gaat.'
Leo's stichting kan voedselpakketten blijven uitdelen in Laak: 'Ik wil armoede nóg beter bestrijden'
Leo's stichting kan voedselpakketten blijven uitdelen in Laak: 'Ik wil armoede nóg beter bestrijden'

Sociale controle

Deze sociale controle is bewust, aldus Pamella, verantwoordelijk voor de voedselpakketten. 'Er wordt bij HARLIN bewust het gesprek aangegaan met de cliënten', vertelt ze. 'We willen weten wat er gaande is, zodat we écht kunnen helpen'.
Cliënten en vrijwilligers staan op gelijke hoogte en kennen elkaar bij de voornaam. 'Als iemand extra handen nodig heeft, bieden wij die. Ook als die nodig zijn op andere vlakken, zoals een verhuizing.' De sociale kant van voedselbank is iets waar op het eerste gezicht niet aan gedacht wordt. 'In het kader van eenzaamheid is dit een hele belangrijke', stelt ook de 83-jarige cliënt.

Tekenmoment

Dan is het moment aangebroken. Even voor elf komt er een meneer met een blauw poloshirt onze kant opgelopen. In zijn handen heeft hij een map, matchend bij zijn t-shirt. Je zou denken dat daar iets heel belangrijks in zit, want hij klemt hem stevig tussen beide handpalmen. 'Daar zal je 'm hebben.' Leo loopt zijn kant op. 'Hij is van Bewaakt & Bewoond. Zij voorzien ons straks van de officiële documenten.'
Bewaakt & Bewoond BV beheert tijdelijk het pand aan de Ketelstraat. Dit doen zij in opdracht van de gemeente. Ook zij voelen hoe belangrijk deze dag is voor de club in de Ketelstraat: 'Fijn hè voor Leo', stelt hij na afloop van het tekenmoment. 'Wij weten als geen ander hoe hard ze ervoor gewerkt hebben. Ze verdienen dit'.
Leo's stichting kan voedselpakketten blijven uitdelen in Laak: 'Ik wil armoede nóg beter bestrijden'
Leo's stichting kan voedselpakketten blijven uitdelen in Laak: 'Ik wil armoede nóg beter bestrijden'

Alle handjes zijn welkom

De ondertekening is het begin van veel goeds. 'We gaan ervoor met zijn allen, nu zonder stress dat we er elk moment uit kunnen worden gezet.' Leo geeft aan dat alle hulp, eten en non-food welkom is. 'We zoeken het zorgvuldig uit en kijken wat we kunnen houden. Uiteraard in uitstekende, nieuwe koeleenheden', grapt Leo.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!