Imelda (62) mag niet met fiets aan de hand naar strand Kijkduin: 'Fiets is mijn rollator'

Foto ter illustratie: Blubel
Foto ter illustratie: Blubel
DEN HAAG - Met de fiets aan de hand loopt Imelda (62) nietsvermoedend en zoals altijd richting het strand van Kijkduin. Totdat ze wordt tegengehouden door een verkeersregelaar. 'U mag hier niet langs met uw fiets', zegt de man in het hesje. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, vertelt Imelda. 'Mijn fiets is mijn steun, ik zie het als een rollator'.
Helemaal beduusd was Imelda ervan. Ze woont om de hoek van het strand en komt er graag. 'Omdat ik het prachtig vind om daar te wandelen of op een terrasje een drankje te doen.' Ze loopt dan altijd met de fiets aan de hand langs Hotel NH Atlantic naar het strand. Nooit hoorde ze klachten. 'Ik heb nooit een strandtenteigenaar horen klagen over mijn fietsje. Ruimte zat om je fiets kwijt te kunnen.'
Maar nu werd ze tegengehouden en gewezen op een afgebakend stuk met fietsenrekken. 'U moet hem hier achterlaten', zei de verkeersregelaar. 'Maar dat is onbewaakt. Ik neem mijn fiets altijd mee aan de hand. Vanwege mijn heupoperatie is de fiets mijn steun. Ik zie het als een rollator of kinderwagen.' En in de mand ligt haar strandtas, zodat ze daar niet mee hoeft te sjouwen.
Onbewaakte fietsenstalling Kijkduin
Onbewaakte fietsenstalling Kijkduin © Hart voor Den Haag

Nooit controles gezien

Wat Imelda ook zegt, de verkeersregelaar op Nieuw Kijkduin blijft bij zijn standpunt. 'Hij was heel stellig en streng. Ik was een beetje geïmponeerd. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.' Imelda is van oorsprong Belgisch en woont sinds de jaren 90 in Nederland. 'Ik vind het hier altijd heel mooi dat je zo vrij kunt zijn. Zolang iedereen zich gedraagt is er niks aan de hand. Ik heb nooit eerder controles gezien.'
Imelda vindt het raar. 'Dit is zo vreemd. Zijn we nou in Rusland beland?' Ze is omgedraaid en weggefietst. 'Het is te gek voor woorden. Gaan we ook zo met de bezoekers om?', vraagt ze zich af.

'Bezopen'

Ook Hart voor Den Haag is niet te spreken over de nieuwe regel. 'Bezopen, wat een onzin', zeggen Ralf Sluijs en Monique van Stuijvenberg van de partij. 'Iemand die met de fiets aan de hand loopt, wordt gezien als voetganger en mag dus gewoon gebruik maken van het voetpad. Of dit nou langs de doorgaande weg is, in een winkelcentrum of zoals hier aan de boulevard in Kijkduin', zegt Van Stuijvenberg.
Volgens Sluijs beweerde de handhaving dat het een opdracht van de gemeente was. 'Dat moet als de sodemieter teruggedraaid worden. Zet die beperkte handhaving in om intimiderend tuig op de boulevard aan te pakken in plaats van goedwillende strandgangers', zegt Sluijs. 'Wie is de gemeente om dit te verbieden?
Hart voor Den Haag heeft raadsvragen gesteld en wil dat eventuele boetes kwijtgescholden worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!