Opnieuw dreun voor ADO: tandeloze Hagenaars onderuit tegen Den Bosch

ADO Den Haag
ADO Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de dramatische seizoenstart tegen Heracles Almelo een vervolg gegeven tegen FC Den Bosch. De Hagenaars kwamen opnieuw matig voor de dag en verloren in eigen huis met 0-2 van de Brabanders.
Dirk Kuijt zag Max de Waal geblesseerd afhaken in de warming-up. Aanvankelijk zou Dhoraso Klas op de bank beginnen ten faveure van Gregor Breinburg, maar door het uitvallen van de Ajax-huurling begon Klas tóch aan de wedstrijd. Voor de rest was de opstelling hetzelfde als in de kansloze veegpartij tegen de Almeloërs. De wedstrijd werd afgewerkt in een leeg Bingoal Stadion, als straf voor de rellen na ADO Den Haag tegen Excelsior.
Het eerste kwartier van het duel had de residentieclub de touwtjes stevig in handen. Na zeven minuten was de eerste grote kans van de wedstrijd voor ADO. Joël Zwarts liet dé uitgelezen mogelijkheid op de 1-0 liggen. De linksbuiten had de bal voor het inschieten, maar faalde hopeloos op een meter of zeven van het vijandelijke doel. De uiterst bedrijvige Xander Severina vergat even later een goede individuele actie te bekronen met een doelpunt: zijn inzet miste kracht. Ook Thomas Verheydt - vorig seizoen nog de clubtopscorer met dertig competitiegoals - had het vizier nog niet bepaald op scherp staan en liet drie mogelijkheden onbenut.

Rekening gepresenteerd

Nog voor rust kreeg de ploeg van Kuijt de rekening gepresenteerd voor de vele gemiste kansen. Bij balverlies lag er eerder in de eerste helft al geregeld schrikbarend veel ruimte achter de ADO-verdediging. Het was dan ook weinig verrassend dat Den Bosch hiervan profiteerde. De score werd geopend door Soufyan Ahannach. In de 39ste minuut genoot de middenvelder alle vrijheid in het strafschopgebied en sloeg hij toe: 0-1. Twee minuten later werd de defensie van Den Haag opnieuw volledig ontmanteld. Asier Córdoba was het eindstation na een snelle counter van Den Bosch. Daardoor ging ADO, net als tegen Heracles, met een achterstand richting de kleedkamers.
Na rust besloot Kuijt in te grijpen en bracht hij Asante in het veld. De zwak spelende Dirk Carlson keerde niet terug in het veld. Na rust ging het tempo omlaag en oogde de achterhoede van de Haagse club zekerder. Verder dan een aantal speldenprikjes kwam de thuisploeg niet tot aan de drinkpauze in de 72ste minuut.

Geen kansen gecreëerd

De wedstrijd kabbelde langzaam voort. Met de nodige wissels probeerde Kuijt nog het één en ander te forceren, maar zonder succes. Den Bosch was tien minuten voor tijd nog dicht bij de 0-3. Een gekraakte vrije trap vloog net langs het doel van Hugo Wentges. Het balbezit was voor ADO, maar kansen werden er niet meer gecreëerd. Verder dan een slap kopballetje van Boy Kemper kwamen de bezoekers niet. In de slotfase kwam Verheydt nog goed weg met een gele kaart toen hij zijn elleboog in het gezicht van zijn directe tegenstander prentte. Gescoord werd er niet meer in Den Haag, waardoor ADO opnieuw verloor.
Voorafgaand aan het duel sprak Kuijt de hoop nog uit een reactie te zien van zijn elftal, maar daar was geen sprake van. Het feit dat ADO ook in aanvallend opzicht tandeloos oogt, is reden tot zorg. Na twee duels is de oogst schraal: nul punten, nul doelpunten en zes tegengoals.
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall (81. Rodriquez), Carlson (46. Asante), Werker, Kemper; Breinburg (81. Owusu), Wehrmann (62. Komljenovic), Klas; Severina (62. Catic), Verheydt, Zwarts;
Opstelling FC Den Bosch: Van de Steen, Van den Bogert, Ryan (89. Halilovic), Van de Winden, Mulders; Van der Heijden, Ahannach, Leijten; Córdoba (78. Van Bakel), Konings (83. Van Grunsven), Verbeek (89. Maas)
Scoreverloop ADO Den Haag - FC Den Bosch: (0-2)
  • 39. 0-1 Ahannach
  • 41. 0-2 Córdoba