Emily en August over Nationale Herdenking: 'Mijn oma is geboren in het jappenkamp'

Emily (l) en August (r) vertellen elkaar over hun Indische roots
Emily (l) en August (r) vertellen elkaar over hun Indische roots © Omroep West
DEN HAAG - August de Bats (23) en Emily Kroon (25) hebben Indische roots en de Nationale Herdenking op 15 augustus is voor deze jonge Indo's erg belangrijk. 'Je ziet dat de derde en vierde generatie van Indische-Nederlanders graag wil weten wat er gebeurd is met hun opa's en oma's. Wat is het verhaal van mijn familie, wat hebben ze meegemaakt, mijn generatie wil daar graag over praten in plaats van het te verzwijgen,' vertelt August.
August en Emily kennen elkaar niet, maar ze hebben allebei veel interesse in hun familiegeschiedenis. De overgrootopa van Emily kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog om en haar overgrootoma beviel in het jappenkamp van haar oma. 'Ik vind dat gegeven al zo dramatisch. Je kunt het je toch bijna niet voorstellen hoe dat is geweest. Mijn oma bleef na de oorlog alleen over met haar vijf kinderen.'
Overgrootmoeder Eveline von Kriegenbergh met haar kinderen
Overgrootmoeder Eveline von Kriegenbergh met haar kinderen © Privéfoto
De opa en oma van August zijn helaas al overleden, dus vragen stellen kan niet meer. 'Ik weet wel dat mijn opa heeft gevochten bij het KNIL, het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, en mijn oma zat in het jappenkamp. Ik kan andere jonge mensen adviseren om met hun opa en oma te praten over de oorlog, als dat nog kan. Hun verhalen zijn heel waardevol, we mogen nooit vergeten hoe het daar is geweest.'
Opa De Bats
Opa De Bats © Privéfoto
Als August en Emily over hun Indische roots vertellen komen ze erachter dat hun oma's in hetzelfde kamp hebben gezeten. 'Er waren in de Tweede Wereldoorlog enorm veel jappenkampen. Dat onze oma's in hetzelfde kamp zaten is wel heel erg toevallig,' zegt Emily. August vertelt daarop dat zijn oma op transport ging om 'troostmeisje' te worden.
Troostmeisjes waren vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter werden gedwongen tot prostitutie ten behoeve van de Japanse soldaten. In Nederlands-Indië zijn hier ten minste 70.000 jonge vrouwen slachtoffer van geworden. De oma van August heeft kunnen ontsnappen uit de vrachtwagen die haar wegbracht, waardoor haar dit leed is bespaard.
'Ik denk ook wel dat het nu onze taak is die verhalen door te vertellen, die zwart-witfoto's in te kleuren om zo het verleden levend te houden,' aldus Emily.

Nationale Herdenking

Emily is de afgelopen twee jaar in de geschiedenis van haar familie gedoken en het heeft haar veel gebracht. 'Vroeger voelde ik me nooit Indisch, ik zie er ook niet Indisch uit. Ik denk dat de jonge generatie Indo's het 'Indisch zwijgen', een beetje kunnen weghalen. Dat het meer 'Indisch praten' wordt', vertelt ze. 'Daarom ben ik komende maandag vrijwilliger bij de Nationale Herdenking. Ik zal als gastvrouw de mensen naar hun plaats begeleiden. Zo kan ik nog eerste generatie Indische Nederlanders speken, ik ben erg geïnteresseerd in hun verhaal.'
Op 15 augustus wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. De slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden die dag herdacht. Tot op de dag van vandaag hebben zo'n twee miljoen Nederlanders bloedbanden met de voormalige kolonie.
De 'Nationale Herdenking 15 augustus 1945' wordt live uitgezonden op TV West en de NOS. De uitzending bij het Indisch Monument in Den Haag, die zowel op televisie als online te bekijken is, begint maandag 15 augustus om 19.00 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!