Al 2 miljoen liter water verspild deze zomer door opendraaien brandkranen

Medewerker van Dunea draait kraan dicht in Spoorwijk
Medewerker van Dunea draait kraan dicht in Spoorwijk © Regio15
DEN HAAG - Dit jaar zijn er in Den Haag al 31 brandkranen opengedraaid door Hagenaars die verkoeling zochten. Dat komt neer op 2 miljoen liter water dat verspild is, zegt drinkwaterbedrijf Dunea tegen Den Haag FM. Afgelopen weekend werden er in de stad zo'n elf kranen opengemaakt. Het drinkwaterbedrijf gaat aangifte doen. 'Het is vandalisme', zegt een woordvoerder.
Wanneer een waterkraan open wordt gedraaid gaat er gemiddeld 60.000 liter water per uur verloren. De verspilling van 2 miljoen liter water is goed voor zo'n 30.769 douchebeurten van gemiddeld 9 minuten (per douchebeurt verbruik je 65 liter). Dat staat gelijk aan 84 jaar douchen. 'In tijden van droogte vragen we of mensen duurzaam met drinkwater om willen gaan. Dit helpt niet', zegt Kim van Holsteijn van Dunea.
Het opendraaien van de brandkranen heeft meerdere gevolgen. Het is slecht voor de drinkwaterkwaliteit en het kan schade geven aan woningen. Dat is een dure grap. 'Er zal een raampje open staan en het water komt naar binnen. Voor mensen in de buurt wil je niet dat je woning beschadigd raakt', zegt Van Holsteijn. 'Je moet het gewoon niet doen.'

Afwasmiddel

In Spoorwijk werd er zondag ook een brandkraan opengedraaid. Daar gooiden kinderen afwasmiddel bij het water waardoor er veel schuim ontstond.
'Dat heeft invloed op de drinkwaterkwaliteit. Wij moeten dan extra ons best doen om de kwaliteit op orde te houden. Bij sluiting van de kraan kan er afwasmiddel in de leiding komen. Daar zitten wij niet op te wachten.'

Slot op brandkraan

Daarnaast zijn de kranen er voor de brandweer, die halen er water uit om branden te blussen. 'Daar moet de brandweer bij kunnen.' Op de kranen die zijn opengedraaid zet Dunea nu een slot. Maar liever is dat niet nodig.
'We willen dat mensen weten waarom het niet open mag. Het moet tussen de oren van de mensen komen. Het is vandalisme.' Samen met de gemeente kijkt Dunea of er uit voorzorg op meerdere brandkranen een slot kan komen.

Afname dankzij jongerenwerkers

Traditiegetrouw werden er op warme dagen vooral brandkranen in de Schilderswijk, Laak en Spoorwijk opengedraaid. 'Door inzet van jongerenwerkers en de politie in die wijken is daar al wel een afname te zien.' Maar in andere wijken van Den Haag, en Leidschendam, gebeurt het nu ook, aldus Dunea.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!