Hagenaar raakt rijbewijs voor een jaar kwijt na roekeloze autorit die eindigt met botsing

Foto ter illustratie: Politie
Foto ter illustratie: Politie
DEN HAAG - Een 33-jarige Hagenaar moet zes weken de cel in en mag een jaar lang niet rijden. Dat besloot de rechter maandag. De man kon na een gevaarlijke en roekeloze rit waarbij verkeerslichten werden genegeerd en de bestuurder flink hard reed worden aangehouden in de Wenckebachstraat.
Agenten wilden de bestuurder in de nacht van 12 februari controleren toen hij bij Schipluiden de A4 afreed. Reden daarvoor was dat die weg slingerend werd genomen door de automobilist. Bovenaan de afrit viel het op dat de automobilist voor een groen verkeerslicht stil bleef staan. Daarop besloot de politie de man te volgen om hem staande te houden.
Aan het einde van de brug waar men overheen reed sloeg de man af richting Den Haag terwijl hij voorgesorteerd stond om een andere route te nemen. Met behulp van een volg-signaal werd de bestuurder gemaand te stoppen. 'Maar in plaats van direct naar de kant te gaan, gaf de bestuurder plankgas en verdween in een dikke zwarte rookwolk', aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Hoge snelheden

Daaropvolgend werden andere politiewagens opgeroepen. Ook hun stoptekens werden genegeerd. Hij zou met 189 kilometer per uur over de snelweg zijn gegaan en haalde auto's rechts in. In Rijswijk reed hij ook te hard (90 waar 50 is toegestaan) en negeerde rode verkeerslichten.
Uiteindelijk botste de automobilist in de Wenckebachstraat in Den Haag op een politieauto die daar was om de weg te versperren. Eenmaal aangehouden weigerde de man om mee te werken aan onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik.

'Uitzonderlijk en roekeloos'

De officier van justitie noemde het gedrag van de Hagenaar 'uitzonderlijk, gevaarzettend en roekeloos'. 'Dat de schade beperkt is gebleven tot materiële schade, is een geluk.' Het OM had twaalf weken cel geëist, dat zijn er nu zes geworden. Wel is de bestuurder zijn rijbewijs voor een jaar kwijt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!