Federatie Indische Nederlanders 'onder protest' bij Nationale Herdenking

© Ralph Kamena
DEN HAAG - De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is maandagavond 'onder protest' aanwezig bij de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Dat schrijft ze in een verklaring op haar website. De organisatie is niet te spreken over de kranslegging door de ambassadeur van Indonesië.
Bij de herdenking zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Die prominente plaats van de diplomaat in het programma stuitte op verzet van FIN. 'Dit is te beschouwen als een respectloze actie en een regelrechte provocatie ten aanzien van nabestaanden van slachtoffers van Indonesisch racisme en terreur. De gehele gang van zaken getuigt van een stuitend gebrek aan empathisch vermogen.'
FIN spreekt van een 'onbezonnen daad' van de organisatie, 'waardoor bij velen de wens leeft de herdenking te boycotten'. Dat zal ze echter niet doen. 'Uit respect voor de slachtoffers is het evenwel beter onder protest aanwezig te zijn bij de herdenking op 15 augustus 2022. Het is niet goed de herdenking te laten kapen door activisten, ook als die zitting hebben in het bestuur van de herdenkingsorganisatie', besluit FIN in haar verklaring.

Rechtszaak

Zondagavond werd bekend dat Hans Moll, de voorzitter van FIN, per direct stopte vanwege de invulling van de herdenking. Eerder probeerde FIN met een kort geding nog om de kranslegging door de Indonesische ambassadeur te voorkomen. Die rechtszaak is uitgesteld.
In de Volkskrant zei Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking, dat de ambassadeur van Indonesië een 'centrale plek heeft gekregen om te laten zien dat we niet alleen maar Europese slachtoffers herdenken'.
De 'Nationale Herdenking 15 augustus 1945' wordt live uitgezonden op TV West en de NOS. De uitzending bij het Indisch Monument in Den Haag, die zowel op televisie als online te bekijken is, begint maandag 15 augustus om 19.00 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!