Nog geen besluit over toestaan van supporters bij thuiswedstrijden ADO

Tribune ADO Den Haag
Tribune ADO Den Haag © Richard Mulder
DEN HAAG - Er is nog geen besluit genomen wanneer supporters weer welkom zijn bij wedstrijden van ADO Den Haag. Burgemeester Jan van Zanen, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. De komende dagen moet er door ADO een plan gemaakt worden waarna er een besluit zal volgen.
Aanleiding voor het overleg waren de ongeregeldheden bij de verloren promotiewedstrijd van ADO Den Haag afgelopen seizoen. Na de wedstrijd tegen Excelsior Rotterdam werd er door supporters met vuurwerk gegooid naar de uitsupporters, ook buiten het stadion waren er ongeregeldheden waarbij de de politie werd bekogeld met onder andere vuurwerk, stenen en straatmeubilair.
Uit onderzoek bleek later dat de veiligheidsmaatregelen bij de Haagse club onder de maar zijn. Zo is er een verouderd toegangscontrolesysteem dat uitstaat en de stewards zijn niet goed opgeleid. Dat schrijft mediapartner Omroep West. Daarom eiste de veiligheidsdriehoek verbeteringen.

'Proces van lange adem'

ADO en de nieuwe eigenaar van de club hebben volgens de gemeente laten weten 'aan hun verantwoordelijkheid te voldoen om te zorgen voor een solide en stabiele veiligheidssituatie in- en om het stadion'. Maar dat is niet op korte termijn geregeld. 'Een toekomstbestendige veiligheidsorganisatie is een proces van lange adem', aldus de woordvoerder van de burgemeester tegen Omroep West. De eerste stappen die zijn gezet zouden vertrouwen bieden voor de toekomst. Die plannen moeten nu door ADO worden uitgewerkt.

Straf van KNVB

De eerste thuiswedstrijd, afgelopen zondag, tegen FC Den Bosch werd zonder supporters gespeeld. Dat was een strafmaatregel van de KNVB. Ook de wedstrijd tegen Jong AJAX, op 28 augustus, kent minder supporters, de uitploeg mag die nog niet meenemen, zo werd eerder besloten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!