Afval inleveren op de markt? Hart voor Den Haag pleit voor afvalkraam op wijkmarkten

Haagse Markt
Haagse Markt
DEN HAAG - Een milieustraat op Haagse Markt? Als het aan Hart voor Den Haag ligt komt er op markten in de stad een plek waar mensen kapotte lampen, frituurvet en oud ijzer naartoe kunnen brengen. 'Het is zonde dat je voor klein chemisch afval, oud ijzer en kleinere stukken grofvuil helemaal naar de mileustraat moet', vindt fractievertegenwoordiger Damiën Zeller.
De afvalkraam zou een permanente plek moeten krijgen op de markt. 'Het maakt het voor de bewoners een stuk makkelijker als zij dit kunnen inleveren bij een zogenoemde afvalkraam bij het doen van boodschappen bij de wijkmarkt. Ook is de wachttijd bij het ophalen van grofvuil soms wel een paar weken, maak bij deze afvalkraam dan meteen de mogelijkheid om ook dit vuil aan te kunnen bieden.'
In de gemeente Noordenveld en de gemeente Gooi en Vechtstreek rijdt al een afvalkraam rond waar inwoners afval weg kunnen brengen. Ook in Den Bosch lijkt er een mobiele milieustraat op de markt te komen. 'Ook voor ouderen is het fijn dat zij niet meer helemaal naar de milieustraat moeten, maar dit kunnen doen tijdens de kleine boodschap op de markt.'
Frituurvet of -olie kan in Den Haag ingeleverd worden bij een stadsboerderij of afvalbrengstation. Kapotte lampen zijn ook in te leveren bij de afvalbrengstations en bij winkels die ze verkopen. Ook oud ijzer moet nu zelf afgevoerd worden.

Opruimdagen

Den Haag organiseert jaarlijks meerdere opruimdagen waarbij in de buurt grofvuil kan worden weggebracht. Hart voor Den Haag zou graag zien dat dat anders wordt georganiseerd. 'We zien liever structureel op de wijkmarkten een afvalkraam, dan in een beperkte periode van het jaar verspreid door de stad. Als de gemeente dit structureel organiseert kan er ook een gedragsverandering plaatsvinden bij de mensen zodat ze bij het bezoeken van de weekmarkt ook klein afval meenemen, wat anders misschien wel op straat zou belanden', aldus raadslid Carlos Martinez van Andel.
Martinez van Andel heeft schriftelijke vragen gesteld om een afvalkraam mogelijk te maken op wijkmarkten in onze stad, waaronder de Haagse Markt. Uit de vragen valt ook op te maken dat Hart voor Den Haag het voor de hand vindt liggen dat er 'structureler en vaker' opruimdagen worden georganiseerd.
De opruimdagen vinden dit jaar nog plaats van dinsdag 30 augustus tot en met dinsdag 25 oktober, bijna elke week is er een opruimdag in een van de stadsdelen.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!