De Passage vond duizenden hoeden boven winkelruimtes, nu hangen ze aan het plafond

DEN HAAG - Misschien is het je al opgevallen, maar in De Passage zijn nu heel veel hoeden te vinden. En ze hangen aan het plafond. Ontwerper Pink Steenvoorden van Einstein Design zorgde er op verzoek van de winkeliervereniging voor dat 2.000 hoeden nu weer te zien zijn voor het publiek. De hoeden werden aangetroffen in de leegstaande etages boven de winkels.
In de leegstaande ruimte boven de hoedenwinkel Ladies Paradise in De Passage werden in 2020 3.000 hoeden gevonden. Die lagen er sinds de sluiting van de winkel 22 jaar geleden. De winkeliersvereniging vroeg Steenvoorden om iets met de hoeden te gaan doen. Het was 'een van de leukste telefoontjes die ik de laatste tijd kreeg', zegt Steenvoorden op Facebook.
'Ik wist meteen dat ik van goeden huize moest komen om tegen de indrukwekkende architectuur van De Passage op te kunnen', legt Steenvoorden uit. 'Daarom koos ik voor iets dat beweegt: een aantal levensgrote mobielen waaraan de hoeden speels dansen in die o zo monumentale ruimte. Een soort bewegende geschiedenis want veel van de hoeden dateren nog uit de jaren 50 en 60.'

Ladies Paradise

De drie etages tellende hoedenwinkel Ladies Paradise had een rijke klantenkring toen ze een plek had in De Passage: er werden door Kamerleden hoeden gekocht voor Prinsjesdag en ook koningin Juliana en koningin Beatrix behoorden tot haar klanten.
Een deel van de hoeden werden in het eigen atelier van de zaak gemaakt. Hoewel de winkel er inmiddels niet meer is kun je de naam van de zaak nog altijd vinden aan de buitenkant van het winkelcentrum. De naam van de winkel is met gouden letters te vinden tussen de ramen van restaurant De Luca.
De installaties met daaraan de hoeden hangen tot midden oktober in De Passage.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!