Moord op gebroeders De Witt wordt zaterdag herdacht op De Plaats

Raadpensionaris Johan de Witt en Cornelis de Witt
Raadpensionaris Johan de Witt en Cornelis de Witt © The Hague Marketing
DEN HAAG - Komende zaterdag vindt bij het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats de herdenking plaats van de gebroeders De Witt. Daar werden 350 jaar geleden, op 20 augustus 1672, raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gedood en gelyncht door een moordlustige groep mensen. Op Twitter zijn de belevenissen van Johan de Witt dagelijks te volgen.
De herdenking begint om 12.00 uur op De Plaats, naast de Gevangenpoort. Stadsbeiaardier Gijsbert Kok bespeelt dan het carillon live vanuit de Grote Kerk, wat er hoorbaar zal zijn. Burgemeester Jan van Zanen zal er een speech geven en daarna volgt een gesprek met politiek journalist Wouke van Scherrenburg.
Ook zijn er ontmoetingen met prins-stadhouder Willem III, met raadpensionaris Johan de Witt en met de Haagse filosoof/ vrijdenker Spinoza. Daarnaast zijn erop een scherm verschillende zeventiende-eeuwse schilderijen te zien, daarbij zal het klankspel van koperblazers klinken.
Na de herdenking is er een De Witt stadswandeling die kan worden gelopen en er is een rondleiding in de Waalse Kerk, daar zal ook het barokconcert 'The Royal Sound of 1672' zijn.

De Witt op Twitter

Sinds begin dit jaar in Johan de Witt ook te vinden op Twitter. Het Haags Historisch Museum tweet uit naam van Johan de Witt over zijn belevenissen in 1672. Daarvoor is een speciaal account @johandewitt1672 in het leven geroepen. Sinds maart wordt daar verslag gedaan van de belevenissen van de raadspensionaris.

Tentoonstelling

In het museum zelf is tot en met november een tentoonstelling te zien over het rampjaar 1672. In dat jaar stond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de rand van de afgrond wanneer het wordt aangevallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse staten. In de tentoonstelling zijn hoofdrolspelers en gebeurtenissen te zien, met als dieptepunt de moord op de gebroeders De Witt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!