Nieuwbouwplan tussen de Nieuwe Kerk, Spui en Gedempte Gracht goedgekeurd

Nieuwe Kerk in Den Haag
Nieuwe Kerk in Den Haag © archief
DEN HAAG - Ontwikkelaar Sistra BV mag doorgaan met het verbouwen van de scheefgezakte woningen langs het Spui in Den Haag. De Raad van State heeft dat woensdag besloten in een einduitspraak. Er was bezwaar tegen het project omdat het het beschermde stadsgezicht zou aantasten.
Het nieuwbouwplan tussen de Nieuwe Kerk, Spui en Gedempte Gracht werd fel bestreden door SOS Den Haag. Uit een tussenuitspraak van de Raad van State eerder dit jaar in maart werd gesteld dat de gemeente met een beter onderbouwd verhaal moest komen over de plannen. Na die uitspraak deed het gemeentebestuur zijn huiswerk.
Afgelopen juni kwam er een betere onderbouwing over het nieuwbouwproject. Den Haag zegt dat de nieuwbouw binnen de perken blijft van het historische stratenpatroon van het Spuikwartier. Ook vormt het nieuwbouwplan volgens de gemeente zeker geen onaanvaardbare aantasting van het beschermde stadsgezicht. Dankzij deze aanvullende onderbouwing - die volgens de hoogste bestuursrechter prima was - is het project nu helemaal goedgekeurd meldt Omroep West.

Authentieke sfeer

Het plan van de renovatie en vernieuwbouw van het laatste vooroorlogse gebouwenblokje in de joodse buurt kwam tien jaar geleden al, van eigenaar Stichting Levi Lassen. Volgens de ontwikkelaar is er alles aan gedaan om de authentieke sfeer te behouden, maar toch een 21e-eeuws woning- en winkelplan te ontwerpen.
SOS Den Haag vond dat de plannen te ver doorgeschoten waren. 'De nieuwbouw aan de Gedempte Gracht wordt te hoog en te massaal. Dat gaat ten koste van de nabijgelegen Nieuwe Kerk, die straks bij alle omringende bebouwing in het niet valt. Van het hofjes-idee blijft ook niks over. De gemeente Den Haag was daar eerder ook voor en ze had gewoon haar poot stijf moeten houden', zei woordvoerder Peter Drijver eerder dit jaar tijdens de rechtszaak. De plannen mogen nu dus toch doorgezet worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!