Definitief: twee basisscholen één dag per week 'dicht' door lerarentekort

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Op twee basisscholen wordt volgende week voor sommige leerlingen een vierdaagse lesweek ingevoerd. Dat bevestigt scholenkoepel De Haagse Scholen tegenover Omroep West. Het gaat om een beperkt aantal groepen op twee scholen in de stad. Om welke scholen het precies gaat, wil een woordvoerder van De Haagse Scholen niet zeggen. Duidelijk is wel dat het om een school in de wijk Escamp en een school in de wijk Laak gaat.
De twee andere grote onderwijsorganisaties in de stad, Lucas Onderwijs en Christelijk Onderwijs Haaglanden, lieten eerder al weten dat het net aan gelukt is om de roosters rond te krijgen. Maar een vanzelfsprekendheid is dat zeker niet, zeggen zij. Bijna nergens in Nederland is het lerarentekort zo groot als in Den Haag.
Het gaat in elk geval niet om de P.H. Schreuderschool in de Haagse Schilderswijk. Die kwam een paar weken geleden in het nieuws, omdat daar een vierdaagse schoolweek dreigde. Dat gevaar is afgewend, laat de Haagse Scholen weten aan Omroep West.

Kleuters en bovenbouw

'De ouders zijn hierover uiteraard al geïnformeerd. Voor de ouders die in verband met hun werk niet thuis kunnen zijn op deze dag, kan met de school een oplossing worden gezocht.' Het gaat zowel om groepen bij de kleuters als in de bovenbouw. De organisatie spreekt van een 'noodmaatregel' en ziet dat de vierdaagse schoolweek echt als laatste optie.
De gemeente Den Haag zegt voortdurend in contact te staan met de schoolbesturen en heeft woensdag nog overleg gevoerd met de scholen over het probleem, maar voor informatie over de uitkomst daarvan verwijst een woordvoerder naar scholenkoepels. Een grote meerderheid van de partijen in de Haagse gemeenteraad heeft inmiddels raadsvragen gesteld over de dreigende schoolsluitingen. De gemeente vertelde eerder al signalen te hebben gekregen over een dreigende vierdaagse lesweek, maar kon een paar weken geleden nog niet aangeven om welke scholen het ging.

Extra geld lijkt niet te helpen

Eén van die koepels vindt dat de gemeente meer de regie moet nemen. Dat zei bestuurslid René Peeters van De Haagse scholen eerder tegen Omroep West. Hij pleitte ook voor extra taallessen voor ouders, zodat de samenwerking met tussen ouders en leraren makkelijker zou worden.
Ondanks het extra geld dat docenten krijgen voor werken in kwetsbare wijken, lijkt dat nog niet tot een aanwas van nieuwe leraren te leiden. De oproep van de schoolbestuurder leidde tot veel bijval uit de politiek, maar ook uit het welzijnswerk. Ook daar vindt men dat de gemeente Den Haag meer de regie moet nemen in dit dossier.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!