Een raketlancering naar de maan bijwonen? Bij het Omniversum kan het

© NASA
DEN HAAG - Op de eerste rang bij een raketlancering naar de maan? In Nederland is dat een kleine kans, maar bij het Omniversum kan je wel heel erg in de buurt komen. Op 29 augustus kan je daar live de lancering van de raket Artemis I bijwonen, die vanuit Florida richting de maan zal vliegen.
Op het koepelscherm van 840 vierkante meter zie je de full dome beelden van de lancering in 360 graden. Het museum noemt het evenement 'spectaculair'. 'Bezoekers krijgen het gevoel er zelf bij te zijn en ze leren meer over de ruimte en deze ongelooflijke reis naar de maan.'
Als alles volgens plan verloopt zal de Artemis I om 14.33 uur Nederlandse tijd van de grond gaan onder leiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De raket is 98 meter hoog en zou de krachtigste zijn die Amerika ooit heeft gebouwd. Met de onbemande Artemis I wil NASA testen of de nieuwe raket in de nabije toekomst mensen naar de maan kan brengen.

Eerste vrouw op de maan

Aan het einde van de missie, die ongeveer 40 dagen zal duren, moet de onbemande ruimtecapsule veilig terugkeren naar de aarde en landen op zee. Met het Artemis-programma willen de Verenigde Staten opnieuw astronauten naar de maan brengen, waaronder ook de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur in 2025.
De lancering staat gepland op 29 augustus, maar als de omstandigheden niet ideaal zijn, wordt uitgeweken naar 2 of 5 september als alternatief. Kaarten voor de live lancering bij het Omniversum kosten 5 euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!