Zo begin je duurzaam aan het nieuwe schooljaar

© Jeremy Bishop (Unsplash)
DEN HAAG - Na zes weken zomervakantie openen de scholen op maandag 22 augustus weer hun deuren. Veel families moeten terugschakelen naar hun dagelijkse routine en daar vallen genoeg duurzaamheidsslagen te maken, laat Duurzaam Den Haag weten. Met deze tips maak je een groen begin aan het nieuwe schooljaar.

1. Laat de auto staan

'Een no-brainer misschien, maar toch goed om te herhalen.' Breng je kind niet met de auto naar school, maar met de fiets of het openbaar vervoer. Nog gezelliger: kinderen kunnen onder begeleiding van een volwassene in groepjes naar school kunnen fietsen of lopen.

2. Kijk wat je nog in huis hebt

Maak samen met je kind een lijstje van benodigde spullen voor het komende schooljaar. Ga daarna samen door het huis om te kijken wat van die lijst nog aanwezig is. Zo voorkom je dat je spullen koopt die uiteindelijk niet worden gebruiken. 'Als bonus leer je je kind ook nog eens bewust omgaan met het kopen van (nieuwe) dingen.'

3. Stimuleer duurzame keuzes van de school

Ook de scholen zelf kunnen een steentje bijdragen aan duurzaamheid en als ouder kan je dat stimuleren. Zo kan een school kiezen voor een groener schoolplein, dat goed is voor de biodiversiteit en ook voor de kinderen zelf, zo blijkt. 'Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groen schoolplein een positief effect heeft op de gezondheid van jonge leerlingen. Ze vinden school leuker, hebben meer vrienden en worden minder gepest. Ook maken de kinderen minder ruzie op een groen schoolplein', zegt Duurzaam Den Haag.

4. Koop een broodtrommel en drinkfles

Aluminiumfolie, plastic flesjes en boterhamzakjes: tijdens de schoollunch wemelt het van het wegwerpafval en daar zijn alternatieven voor verkrijgbaar, zoals een duurzame broodtrommel en waterfles. 'De meest duurzame optie is een fles en broodtrommel van RVS. Een andere optie is een herbruikbare boterhamzak. Dit is beter dan een plastic zakje of aluminiumfolie.'

5. Kijk kritisch naar weggevertjes

Bij een traktatie voor een verjaardag krijgen kinderen regelmatig een weggevertje voor kun klasgenoten mee van huis, vaak in de vorm van klein speelgoed, gemaakt van plastic. 'Na een uurtje spelen vinden ze het vaak al niet leuk meer. Misschien kan je die cadeautjes wel weglaten?'

Een groene school

Een voorbeeld van een groene school is basisschool De Paradijsvogel in Ypenburg. Dit jaar haalde het het hoogste certificaat van de zogenoemde Eco-Schools: een duurzaam programma waarmee scholen hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren.
De Paradijsvogel heeft duurzaamheid een vaste plek gegeven met onder meer een groen schoolplein, het recyclen van afval en acties die de kinderen zelf opzetten. De school heeft haar restafval weten te beperken tot een halve kilo per twee weken: minder dan de hoeveelheid van een gemiddeld huishouden.

Operatie Steenbreek

Scholen kunnen hun schoolplein vergroenen door zich aan te sluiten bij Operatie Steenbreek, een initiatief voor meer groen in Den Haag. Tegels kunnen hier worden ingewisseld voor gratis planten. 'Meerdere scholen in Den Haag hebben dit al gedaan', aldus Duurzaam Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!