Meer bellers voor Luisterlijn, organisatie zoekt vrijwilligers: 'Luisterend oor blijft altijd nodig'

© De Luisterlijn
DEN HAAG - Bij De Luisterlijn in Den Haag zijn ze dringend op zoek naar vrijwilligers die een luisterend oor willen bieden aan wie dat nodig heeft. Dat komt volgens de organisatie omdat er een steeds groter wordend aantal mensen contact op neemt met de luisterlijn. 'Een luisterend oor blijft altijd nodig.'
In het afgelopen jaar zijn er door vrijwilligers 10 procent gesprekken meer gevoerd dan het jaar ervoor, in totaal waren het er 354.000 in 2021. Het probleem is echter dat het aantal vrijwilligers niet net zo sterk toeneemt als de vraag naar een luisterend oor.
'De Luisterlijn biedt een luisterend oor via chat, bellen of e-mail, voor iedereen die dat nodig heeft', vertelt Ellen van De Luisterlijn in Bob Staat Op. 'Ik denk wel dat we zware tijden hebben gehad, onder meer met corona, maar een luisterend oor blijft altijd nodig.' De gesprekken kunnen overal over gaan. 'Ze kunnen gaan over problemen, politiek, of gewoon een gesprek van de dag.'

Bijna duizend gesprekken per dag

De vrijwilligers van de Luisterlijn voeren samen dagelijks bijna duizend gesprekken met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of gewoon behoefte hebben aan contact.
'Een gesprek kan gaan over schijnbaar onbelangrijke zaken, als een praatje over de heg waarin ik de rol van buurman vervul. Soms met mensen die al dagen niemand hebben gesproken en gewoon even hun verhaal kwijt willen. Maar ik luister ook naar de worstelingen van het leven. Gezondheidsproblemen, gedoe met instanties, ruzie in de familie, kinderen die op het slechte pad zijn geraakt', aldus Dirk, een van de vrijwilligers.

Kunnen luisteren én interesse hebben in je medemens

De Luisterlijn is nu op zoek naar meer mensen die de vrijwillige taak op zich willen nemen om te luisteren en te praten met mensen. Om vrijwilliger te kunnen worden wordt gevraagd om goed te kunnen luisteren én interesse te hebben in je medemens. 'Het vraagt om ruimte in je hoofd, hart en ruimte in je agenda', zegt Ellen.
Om het werk echt te kunnen doen wordt je getraind en begeleid door beroepskrachten. Zij helpen te oefenen met gespreksvaardigheden, je in thema's te verdiepen die voorbijkomen en je leert grenzen te stellen. 'Soms reageren mensen hun boosheid en machteloosheid op jou af. Het is dan de uitdaging om toch in contact met ze te komen terwijl je je eigen grenzen bewaakt', vertelt Dirk.

Vier keer per maand

Men is op zoek naar vrijwilliger die vier diensten van vier uur per stuk per maand (inclusief een nachtdienst) willen doen. Daarbij is het mogelijk om thuis te werken. Meer informatie is te vinden op de website deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk. Op maandag 12 september is er een informatiebijeenkomst in het centrum van de stad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!