Den Haag nu enige gemeente in Nederland zonder nieuw college

Onderhandeling in Den Haag onder leiding van Piet Hein Donner
Onderhandeling in Den Haag onder leiding van Piet Hein Donner © Omroep West
DEN HAAG - Den Haag is de enige gemeente in Nederland waar nog geen nieuw college is gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen. Nadat de gemeente Putten (Gelderland) dinsdag een coalitieakkoord bereikte, is de Haagse gemeenteraad nu echt de gemeente met de langste formatie. De verkiezingen waren op 14, 15 en 16 maart, ruim vijf maanden geleden.
Bij de verkiezingen in Den Haag kreeg de lokale partij Hart voor Den Haag de meeste stemmen. Twee verkenners keken voor die partij of er een coalitie kon komen, maar dat lukte niet. D66, GroenLinks en PvdA willen niet met Hart voor Den Haag in een coalitie, zolang het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui nog loopt. Zij worden onder andere verdacht van ambtelijke corruptie. Toen zij wethouder waren, zouden zij bevriende ondernemers hebben bevoordeeld. De Mos en Guernaoui ontkennen alle aantijgingen. Het onderzoek daarnaar loopt nog.
De onderhandelaars van CDA, GroenLinks, D66, VVD en PvdA met jullie adviezen
De onderhandelaars van CDA, GroenLinks, D66, VVD en PvdA met jullie adviezen © Omroep West
Twee verkenners van D66, de tweede partij in Den Haag, deden vervolgens een poging een meerderheid te smeden, maar ook die mislukte doordat meerdere partijen blokkades opwierpen. Oud-minister Piet Hein Donner (CDA) lukte het uiteindelijk om vijf partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Sinds 23 mei praten D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA over een nieuwe coalitieakkoord. Zij zitten nu ook samen in het college.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!