Oekraïense vlaggen hangen bij Hofvijver als steunbetuiging aan land in oorlog

Oekraïense vlaggen bij Hofvijver
Oekraïense vlaggen bij Hofvijver © Twitter Wopke Hoekstra
DEN HAAG - Bij de Hofvijver, naast het Binnenhof, zijn twaalf vlaggen van Oekraïne en de Nederlandse vlag opgehangen. Het is een steunbetuiging aan het land dat woensdag 31 jaar onafhankelijkheid viert en precies een half jaar geleden werd binnengevallen door buurland Rusland. Ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) onthulden samen met de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko de vlaggen.
'Onafhankelijkheidsdag is dit jaar belangrijker dan ooit voor Oekraïne, Europa en de wereld. Oekraïners hebben het onvervreemdbare recht om zelf te beslissen over hun eigen toekomst. Ik heb de onwankelbare steun van Nederland voor Oekraïne en zijn mensen onderstreept', liet Hoekstra na afloop weten. Schreinemacher, die twee dagen geleden Oekraïne bezocht, zei dat ze daar 'met eigen ogen het hartverscheurende leed en de verwoesting heeft gezien. Oekraïne verdient onze blijvende steun'.
Bij de Hofvijver hangen normaal gesproken de vlaggen van de twaalf Nederlandse provincies en de vlag van de gemeente Den Haag. Bij speciale gelegenheden kunnen daar andere vlaggen worden gehesen. Zo hingen er vorig jaar regenboogvlaggen uit protest tegen het homobeleid van de regering van Hongarije. Ook hees Den Haag er vorig jaar de transgendervlag. Sinds de Russische invasie zijn op meer plekken in Nederland Oekraïense vlaggen getoond om steun te betuigen aan dat land.

Demonstratie

Er werd woensdag door honderden mensen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Met een minuut stilte werden de soldaten herdacht die gesneuveld of gevangengenomen zijn in de zes maanden die de oorlog nu duurt.
Ook zullen de aanwezigen een menselijke ketting vormen, in navolging van het internationale initiatief #TheFreeWorldGathering. De demonstratie is georganiseerd door Stichting Oekraïners in Nederland en wordt eveneens in Rotterdam en Amsterdam gehouden.
De oorlog in Oekraïne duurt nu een half jaar en miljoenen inwoners zijn gevlucht. Woensdag viert Oekraïne tevens Onafhankelijkheidsdag, om stil te staan bij de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991. 'Maar dit is niet het juiste moment voor een viering', zei de Oekraïense Uliana Bun tegen de veelal in de nationale kleuren blauw-geel geklede toehoorders.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!