Gevel in Transvaal krijgt kleurrijk jasje: 'Kunstwerk staat symbool voor smeltkroes van culturen'

Nadia van Luijk werkt aan haar levensgrote muurschildering in Transvaal
Nadia van Luijk werkt aan haar levensgrote muurschildering in Transvaal © Mauritshuis
DEN HAAG - Een explosie van kleur aan het Joubertplantsoen in Transvaal: daar onthult kunstenaar Nadia van Luijk vrijdag haar nieuwe muurschildering van 115 vierkante meter. Het kunstwerk is gemaakt ter ere van het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis, die hiermee haar kunst naar de straten van Den Haag brengt.
De schildering is geïnspireerd op het werk Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem uit 1670. Het ontwerp van Van Luijk werd in juli door bewoners van het Transvaalkwartier in Den Haag uitgekozen en staat symbool voor de de smeltkroes van culturen in de wijk.
Op de zogenoemde mural is een glazen spuitbus te zien, gevuld met wortels en water. 'Hieruit spuit een kleurrijke explosie van bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei mooie culturen', aldus Van Luijk. 'Het water en de wortels - ofwel roots - staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan.'
© Mauritshuis

De Haagse Markt

Ook voedsel krijgt een speciale plek in de muurschildering en dat is niet voor niets, zegt Van Luijk. 'De unieke ‘food explosie’ staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in de wijk Transvaal. En natuurlijk refereert al dit eten aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar die ingrediënten te vinden zijn.'

Mauritshuis Murals

Het schilderij van Van Luijk is onderdeel van het project Mauritshuis Murals, waarbij vijf artiesten uit binnen- en buitenland zich laten inspireren door schilderijen uit de collectie en dit overzetten tot een levensgrote muurschildering. Zo werd in mei de eerste muurschildering van 272 vierkante meter in de Lonnekerstraat onthuld en kwam daar in juli nog eentje bij in Bouwlust en Vrederust. Onder meer street art-kunstenaar GLEO zal nog uit Colombia overvliegen om een gevel van meer dan 700 vierkante meter te sieren met haar werk.
Muurschildering Lonnekerstraat
Muurschildering Lonnekerstraat © Ivo Hoekstra

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!