Dit is het mooiste gebouw van de regio - en staat in Den Haag

Kunstmuseum
Kunstmuseum © Thehague.com
DEN HAAG - Als je voor de lange entree van het Kunstmuseum in Den Haag staat zou je niet zeggen dat het er al bijna 90 jaar staat. Hendrik Petrus Berlage is de ontwerper achter het tijdloze gebouw, dat in 1935 geopend werd. Van binnen en buiten is elk detail met precisie ontworpen. 'Dat hij zo vooruit heeft kunnen kijken en dat wij het nog steeds als een modern museum ervaren daardoor', zegt Monique Lageschaar terwijl ze enthousiast door het museum loopt.
Monique nomineerde het museum op de Stadhouderslaan in Den Haag als mooiste gebouw van de regio en kreeg daarmee haar gelijk. Het nog altijd moderne museum is officieel het mooiste gebouw van onze regio. 'Het is van ingetogen schoonheid met speciaal voor het museum gemaakte gele bakstenen', vertelt Monique. Hoewel het museum er van de buitenkant vrij simpel uitziet, gaat er heel veel precisie en maatwerk achter verscholen.
Het Kunstmuseum in Den Haag
Het Kunstmuseum in Den Haag
De moderne uitstraling heeft het museum te danken aan de symmetrie, ritmiek en verhoudingen waar Berlage zo van hield. Voor de bouw van het Kunstmuseum liet hij een nieuwe gele baksteen van 22 x 11 x 5,5 centimeter bakken. De maateenheid van 11 cm is leidend voor het hele gebouw. 'Alles, zelfs de deuren, de lampen en de klok zijn door hem ontworpen, passend in dezelfde maatverhouding als buiten bij de bakstenen', aldus Monique.
Het Kunstmuseum in Den Haag is door de luisteraars van Radio West gekozen tot hét mooiste gebouw van de regio. In de verkiezing konden luisteraars hun favoriete gebouw binnen de regio nomineren. Het Kunstmuseum kreeg 989 stemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!