Treinverkeer ligt plat door staking NS-personeel

© NS
DEN HAAG - Wie vandaag van plan is de trein te nemen, kan lang op het perron wachten; al het treinverkeer vanaf Den Haag Centraal ligt namelijk plat door een regionale staking van het NS-personeel. Zij hopen met de actie een beter cao-bod af te dwingen.
Rond 8.15 in de ochtend lijkt een aantal mensen op Den Haag Centraal niet op de hoogte van de vooraf aangekondigde staking. 'Mensen proberen hier de weg te zoeken, maar komen bedrogen uit', zegt verslaggever Rowan. 'Ze staan op het perron te wachten bij treinen die duidelijk niet gaan vertrekken.'
Eén mevrouw was van plan naar Utrecht te reizen, maar blijft rustig onder de situatie. 'Ik wist wel van de staking, maar ik dacht: ik ga gewoon kijken of er later iets rijdt. Ik snap ook goed dat het personeel staakt, dus voor mij is het helemaal oké. Als het niet lukt, ga ik gewoon een andere keer.'

Ultimatum

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de Nederlandse Spoorwegen over een nieuwe cao voor het personeel, zonder succes. De bonden kwamen daarop met een ultimatum, dat op 12 augustus door de NS werd afgewezen. Als reactie daarop organiseren ze een vijftal estafettestakingen, waarvan deze (regio West) onderdeel is.
De treinen zullen naar alle waarschijnlijkheid tot 4.00 uur 's nachts niet rijden. De NS zet geen vervangend vervoer in en zegt haar reisplanner te hebben bijgewerkt. Als er na 31 augustus nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een week later een landelijke staking.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!