Haven op vernieuwde Koekamp gaat 'Paxhaven' heten en niet 'Haagse Bootsloot'

Impressie van de haven
Impressie van de haven © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De vernieuwde Koekamp is vrijdagmiddag officieel geopend door wethouder Hilbert Bredemeijer, waarbij ook de naam van de nieuwe haven op het terrein bekend is gemaakt: Paxhaven. Deze werd door een jury gekozen uit 269 inzendingen van Haagse bewoners.
De Steiger, de Haagse Bootsloot of het Drijfijspaleis: het zijn allemaal namen die jurylid Jeroen Oosterwal de revue heeft zien passeren. 'Er zaten een paar bijzondere suggesties tussen', lacht hij. 'Ook waren er veel variaties op namen met de reiger of de ooievaar erin ingestuurd', zegt hij in Bob Staat Op.
Naast de meer excentrieke inzendingen kwamen er ook namen langs die meer voor de hand liggen. 'Zoals de Prinsessehaven of de Koekamphaven', vertelt Oosterwal. 'Er zaten ook namen tussen met veel extra tekst en uitleg, maar dat werd soms te ingewikkeld.' Wat dat betreft moest de naam herkenbaar en tijdloos zijn, geeft hij aan.

Stad van vrede en recht

Waarom is de 'Paxhaven' dan als winnaar uit de bus gekomen? Wethouder Bredemeijer legt het uit tijdens de opening: 'De naam pax, ‘vrede’ in het Latijn, past natuurlijk perfect bij Den Haag als stad van vrede en recht. Daarnaast is Paxhaven in iedere taal goed uit te spreken en is het makkelijk te onthouden.'
De winnende naam werd ingezonden door mevrouw Brink. Haar dochter Jozefien was aanwezig om een cadeaubon in ontvangst te nemen. De verwachting is dat de haven in het voorjaar van 2023 klaar is.
Jozefien neemt namens haar moeder de cadeaubon in ontvangst van Hilbert Bredemeijer
Jozefien neemt namens haar moeder de cadeaubon in ontvangst van Hilbert Bredemeijer © Valerie Kuypers/Gemeente Den Haag

Vergroening en verduurzaming

Met de aanleg van de haven en de transformatie van de Koekamp is de groene stadsentree bijna klaar, aldus de gemeente. De afgelopen maanden zijn er nieuwe bomen geplant, betere wandel- en fietspaden aangelegd en is het water aan de stationzijde van het Hertenkamp verlegd.
'De vernieuwing van de Koekamp staat voor mij symbool voor de acties die we als gemeente nemen om de Haagse buitenruimte te vergroenen, te verduurzamen en beter toegankelijk te maken. Groen in onze stad is belangrijk. Dus ik ben blij met hoe mooi het hier geworden is', zegt wethouder Bredemeijer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!