Commissaris van de koning spoort Den Haag aan: 'Formatie nieuw college duurt heel lang'

Commissaris van de koning Jaap Smit
Commissaris van de koning Jaap Smit © Den Haag FM
DEN HAAG - Den Haag is de enige gemeente in Nederland waar nog geen nieuw college is gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen. Zelfs de commissaris van de koning in Zuid-Holland vindt dat de onderhandelaars tempo moeten maken. 'Het duurt heel lang', zegt commissaris Jaap Smit (CDA).
Nadat de gemeente Putten (Gelderland) dinsdag een coalitieakkoord bereikte, is de Haagse gemeenteraad nu echt de gemeente met de langste formatie. De verkiezingen waren op 14, 15 en 16 maart, ruim vijf maanden geleden.
Onderhandelingstafel in de Haagse Stadskwekerij
Onderhandelingstafel in de Haagse Stadskwekerij © Omroep West
Het geduld van de politiek en de samenleving lijkt nu wel op te raken. En ook de hoogste baas van de provincie is het daarmee eens. 'Dus ik spoor ook Den Haag aan om snel met elkaar tot overeenstemming te komen', zegt Smit in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.

'Het college zit er al heel lang'

Nadat eerdere formatiepogingen van Hart voor Den Haag en D66 mislukten, is CDA-mastodont Piet Hein Donner op 13 mei aangewezen om de formatie vlot te trekken. Dat lukte hem, want sindsdien zijn D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA met elkaar in gesprek over een nieuwe coalitie.
'De paradox van Den Haag is: dat college zit er al heel lang, namelijk het vorige college - en dat moet natuurlijk nieuwe afspraken maken. Maar het duurt heel lang', zegt Smit. 'Deze tijd vraagt om krachtig bestuur, dus eindeloos met elkaar praten over welke afspraken...'
'Kan niet eeuwig duren'
Volgens Smit moeten de onderhandelaars om nog een andere reden haast maken. 'Er moet op een gegeven moment een begroting liggen en die moet sluitend zijn. Dus je zult met elkaar die keuzes moeten maken en dat kan niet eeuwig duren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!