Johan (81) met alzheimer denkt dat zijn vrouw vreemdgaat en doodt haar

Het politieonderzoek in de flat
Het politieonderzoek in de flat © Regio 15
DEN HAAG - De man die in december in een seniorenflat aan de Lozerlaan zijn 75-jarige vrouw doodde lijdt aan alzheimer en ernstige waandenkbeelden. Daarom dacht Johan D. (81) dat zijn echtgenote vreemd ging. Dat blijkt uit een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar de man is onderzocht. D. zit nu nog in de gevangenis, maar deskundigen adviseren hem zo snel mogelijk op te nemen in een gespecialiseerde instelling.
De moord was een grote schok voor de medebewoners van de flat. Niemand begreep waarom Johan D. zijn vrouw had gewurgd en met een koevoet op haar hoofd had geslagen. Ze zouden juist een ‘leuk stel’ zijn geweest, er zou geen geschiedenis zijn van geweld of ruzies.
Het rapport van het Pieter Baan Centrum concludeert dat alzheimer en waanbeelden grote invloed hebben gehad op het gedrag van de Hagenaar. Hij dacht onder meer dat zijn echtgenote hem ontrouw was geweest. Ook had hij visioenen 'van spelende kinderen die op wacht stonden'.

'Kortetermijngeheugen holt achteruit'

Tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank maandag zei de advocaat dat het niet goed gaat met D. 'Zijn kortetermijngeheugen holt achteruit. Als hij wordt opgehaald, weet hij niet meer waarvoor.'
De verdachte zou zo in de war zijn, dat de de advocaat hem had gerustgesteld door te zeggen dat hij naar een 'bejaardenhuis' gaat, 'waarvan de sleutel kwijt is'. De verdachte was zelf niet bij deze zitting aanwezig. De rechtszaak wordt 3 oktober voortgezet.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!