Digitaal onderwijs of gastles van professionals zijn opties bij vierdaagse schoolweek

© Taylor Wilcox (Unsplash)
DEN HAAG - Het is onwenselijk dat scholen in Den Haag een dag in de week dicht zouden gaan, maar een vierdaagse schoolweek wil niet altijd zeggen dat er slechts vier dagen les wordt gegeven. Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen. De vijfde dag zou ook gebruikt kunnen worden voor digitaal onderwijs of een andere besteding. Om daarbij te helpen wordt een matchingsplatform opgericht.
In reactie op vragen van GroenLinks, PvdA, VVD, Haagse Stadspartij, DENK, D66, SP en CDA zegt het stadsbestuur dat een vierdaagse schoolweek onwenselijk is. Maar dat zou niet betekenen dat de school dan een dag eerder dicht is. 'Er wordt gewerkt met verschillende varianten, bijvoorbeeld de inzet van andere professionals op de vijfde dag of een dag digitaal onderwijs op de vijfde dag voor een beperkte groep of een combinatie van maatregelen.'
'Scholen zullen als gevolg van het lerarentekort hun onderwijs steeds vaker "anders" moeten organiseren om roosters sluitend te krijgen en de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden', schrijft het college. Ook kunnen scholen gebruik maken van een beleidsregel waardoor ze een keer in de week (en daarmee 22 uur per maand) het onderwijs anders in te richten.

Matchingplatform

Het college zegt schoolbesturen zoveel mogelijk te ondersteunen wanneer zij te maken hebben met een lerarentekort. Dat kan onder meer door 'de inzet van een matchingplatform dat het onderwijsveld in contact brengt met kwalitatief hoogwaardig extern onderwijsaanbod, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst en cultuur en techniek'. Dit platform wordt in het najaar gelanceerd. Hoewel het college zegt besturen te steunen wijst ze erop dat het aan de schoolbesturen en scholen zelf is om 'de continuïteit en kwaliteit van onderwijs te borgen'.
Aan het begin van het nieuwe schooljaar, op 22 augustus, was er bij zes groepen sprake van dat er een aangepaste schoolweek zou zijn. Dat betekent dat er de vijfde dag digitaal onderwijs is. 'Kinderen voor wie deze werkwijze niet wenselijk of haalbaar is of waarbij dit voor de ouders niet haalbaar is worden alsnog op school opgevangen.' Het kan zijn dat er, door een tekort aan leraren, meer groepen zullen volgen die een kortere week draaien. Als dat gebeurt wordt het college geïnformeerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!