Oud-raadslid Pieter Grinwis een van de beste Kamerleden van afgelopen politieke jaar

Pieter Grinwis
Pieter Grinwis © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Oud-gemeenteraadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie) is een van de beste Tweede Kamerleden van afgelopen jaar. Hij werd tweede in de Nationale Politieke Index van het parlementaire jaar 2021-2022. Grinwis moest enkel Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging voor zich dulden.
Het oud-raadslid zit sinds 2021 in de Tweede Kamer en kreeg in het afgelopen jaar 115 moties aangenomen. Een zeer hoog aantal, zelfs voor een Kamerlid van een coalitiepartij. Daarnaast kreeg hij 11 amendementen (wijzigingen van wetsvoorstellen) door de Kamer. Vaak zijn dat moties met een financiële component. Ook kreeg hij het voor elkaar dat door zijn amendement over het behoud van geborgde zetels bij waterschappen waardoor de boeren en natuurorganisaties hun 'vaste' zetels in het bestuur van de waterschappen konden behouden.
Grinwis spreekt van een 'eervolle tweede plek' en noemt het 'een mooie aanmoediging voor Kamerleden, die het parlementaire werk als ambacht zien en oppakken, zoals ikzelf iedere dag weer probeer'. Grinwis was van 2014 tot 2021 raadslid namens ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad. 'Wat leuk is om te zien dat mijn werkwijze destijds als raadslid in Den Haag – als eenpitter in de oppositie – landelijk ook vruchtbaar is.'

Van der Plas op 1

Ook feliciteert hij Van der Plas die de Nationale Politieke Index van het parlementaire jaar 2021-2022 mocht aanvoeren. Zij scoorde hoog in de lijst door haar deelname aan talloze debatten, hoorzittingen en het in ontvangst nemen van petities. Ook zij kreeg een groot aantal moties aangenomen: 59.
De hele top 30 van meest ijverige Kamerleden is te vinden op de website van HP/De Tijd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!