Niet drie, maar twee afvalcontainers komen terug in Douzastraat en bijna op dezelfde plek

ORAC vlak voor de deur in de Douzastraat | Eigen foto
ORAC vlak voor de deur in de Douzastraat | Eigen foto
DEN HAAG - Het zullen niet drie ondergrondse containers zijn, maar twee. En ze komen in de Douzastraat op Scheveningen bijna op dezelfde plek als waar ze eerder waren geplaatst, al staan ze iets meer naar de hoek van de Jan van Houtstraat. Bewoners hadden eerder geklaagd over de plek van de containers pal voor iemands voordeur. De Raad van State besloot uiteindelijk dat ze daar weg moesten.
Nadat de containers zijn weggehaald is men op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. En die is in de buurt van de oude. Alternatieve locaties zijn volgens het college niet mogelijk door de ligging van kabels en leidingen en ze zouden dan verder weg staan dan is toegestaan (meer dan 125 meter) gezien het aantal huishoudens dat er gebruik van moet maken. 'Bij het ontwerp zijn opnieuw alle mogelijkheden onderzocht en is gebleken dat de nu vast te stellen locatie de geschiktste is.'
ChristenUnie/SGP en D66 hadden vragen gesteld over de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers (orac's) in de straat. In eerste instantie maakten bewoners succesvol bezwaar tegen de geplaatste containers. De Raad van State besloot vervolgens dat ze van de locatie weg moesten. 'Na de uitspraak van de Raad van State is de eerder geplaatste locatie verwijderd en is opnieuw de procedure van ontwerp en inspraak door middel van zienswijzen doorlopen', schrijft het college.

Twee containers in plaats van drie

Nu is het college van plan de containers in de Douzastraat iets meer naar de hoek met de Jan van Houtstraat te plaatsen, daardoor is er geen sprake meer van een gasleiding in de buurt van de containers. Ook zullen er slechts twee containers komen, eerder waren dat er nog drie. 'Voor de hoeveelheid huishoudens is eerder gekozen voor de plaatsing van drie containers op deze locatie', valt in de antwoorden te lezen. 'Nu de afwezigheid van containers op deze locatie niet heeft geleid tot klachten en/of ernstige problemen met bijplaatsingen en de containers voorzien zijn van sensoren is gekozen voor het plaatsen van twee containers.'
Hoewel de plannen nu duidelijker zijn blijven er nog vragen over bij ChristenUnie/SGP. 'Ik vraag me wel af hoe nodig het is dat ze geplaatst worden', zegt fractievertegenwoordiger Elisa van Dam nu blijkt dat er geen sprake is geweest van enige overlast. 'De hele straat was in rep en roer terwijl het de vraag is of het nodig is. De gemeente mag een uitzondering maken als er een goede reden is. Dit vind ik een goede reden.'
De containers op de oude locatie (boven) en de beoogde nieuwe plek (onder)
De containers op de oude locatie (boven) en de beoogde nieuwe plek (onder) © Gemeente Den Haag

'Geschiktste locatie is geselecteerd'

Hoewel bezwaarmakers hadden geopperd om de containers aan de overkant te plaatsen, in plaats van een parkeerplek, blijkt dat geen mogelijkheid: onder de parkeerplaats loopt een gasleiding. 'Dat hoor ik nu voor het eerst', aldus Van Dam.
'Het college is ervan overtuigd dat alle mogelijkheden zorgvuldig zijn onderzocht, dat daarover ook voldoende overleg met omwonenden heeft plaatsgevonden en dat de geschiktste locatie is geselecteerd.' Binnenkort wordt het bestemmingsplan voor de nieuwe locatie definitief vastgesteld. Wat CU/SGP komt er een debat. 'Ik ga het agenderen.' Ook gaat de partij in gesprek met bewoners.
Den Haag FM sprak eerder met bewoners over de orac's in de straat.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!