Oproep aan de minister: energietoeslag studenten moet landelijk geregeld worden

Campus The Hague, Leiden University | Foto ter illustratie: thehague.com
Campus The Hague, Leiden University | Foto ter illustratie: thehague.com
DEN HAAG - Studenten moeten zo snel mogelijk financieel geholpen worden met de gestegen energieprijzen. Dat schrijven wethouders van verschillende steden en politieke jongerenorganisaties in een brief aan de ministers Dijkgraaf (onderwijs) en Schouten (armoede). Ook wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) heeft de brief ondertekend.
Volgens de huidige regels krijgen studenten geen compensatie voor de duurdere energie. Maar daardoor komen sommigen in de financiële problemen. Daarom moet de landelijke overheid zo snel mogelijk ingrijpen, aldus de ondertekenaars van de brief.
'Er zijn studenten die hulp krijgen van bijvoorbeeld ouders, of via een bijbaantje. Maar een grote groep kan deze extra lasten niet zelf dragen. Een landelijke uitvoeringsorganisatie zoals DUO heeft studenten al in beeld en beschikt over de juiste rekeningnummers', vinden de ondertekenaars.

Hulp nodig

In de brief wordt verwezen naar een uitspraak van de rechtbank in Gelderland waarin staat dat studenten niet mogen worden uitgesloten van energietoeslag. Maar nu ligt die verantwoordelijkheid nog op het bordje van gemeente. En dat is niet te doen, staat er in de brief. 'In verschillende studentensteden wordt de doelgroep van de regeling hierdoor meer dan verdubbeld.' In Den Haag wonen zo'n 15.000 uitwonende studenten.
Daar hebben gemeenten de mensen niet voor. Het zou zo'n grote klus worden dat hulp aan andere inwoners en kinderen in de knel komt en de wachttijden voor hulp verder oplopen. Daarom willen de gemeenten en jongerenorganisaties dat de landelijke overheid de energietoeslag voor studenten regelt.
De brief is ondertekend door wethouders uit Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven, Enschede, Wageningen, Leiden, Maastricht, Arnhem en Delft. Ook de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties hebben hun naam onder de brief gezet.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!