Oude Huishoudschool en vijftien andere scholen worden monument: 'Allemaal een eigen verhaal'

© Roel Wijnants
DEN HAAG - De gemeente wil zestien (voormalige) schoolgebouwen aanwijzen als monument, waaronder de oude huishoudschool aan de Dr. Kuyperstraat. Eerder onderzoek naar scholenarchitectuur in de stad geeft aanleiding tot het beschermen van enkele bijzondere scholen met cultuurhistorische waarde. 'Scholen zijn vaak opvallende en voorname gebouwen die in hoge mate het beeld van de wijk bepalen', aldus de gemeente.
In vijf van de zestien gebouwen wordt momenteel nog les gegeven. Het gaat hierbij onder meer om basisschool de Vrije School aan de Abbenbroekweg en de internationale basisschool aan de Koningin Sophiestraat. De rest van de panden hebben een andere bestemming gekregen, zoals wonen of educatie. Zo staat ook Muzee Scheveningen op de lijst.
Wethouder Robert van Asten zegt hierover: 'Deze schoolgebouwen dragen allemaal met hun eigen verhaal bij aan de rijke en diverse geschiedenis van Den Haag. Veel mensen hebben bijzondere herinneringen aan deze gebouwen, of hebben er nog les gehad. Door de panden een monumentenstatus te geven, blijven zij met hun unieke kenmerken behouden voor toekomstige generaties. Zo beschermen we ons Haagse erfgoed.'

Wijkinitiatieven

Verder staat onder andere de oude Marnixschool aan de Ferdinand Bolstraat op de lijst om aangewezen te worden als monument. In dat gebouw is nu plaats gemaakt voor verschillende wijkinitiatieven, zoals Art-S-Cool, dat kunstlessen voor kinderen organiseert en NextProjecten, dat samen met jongeren werkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.
Met het verkrijgen van de monumentenstatus wordt een gebouw behouden voor toekomstige generaties, laat de gemeente weten. Er mag dan niks aan het gebouw veranderd worden dat de karakteristieken en waarden ervan aantast.
De volledige lijst van scholen die potentieel worden aangewezen als monument is hier te vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!