Onderhandelaars D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA verwachten 'op korte termijn' coalitieakkoord

© The Hague and Partners
DEN HAAG - De onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zeggen dat ze verwachten 'op korte termijn' een coalitieakkoord te kunnen presenteren. Dat hebben de onderhandelaars maandag afgesproken. De vijf partijen werken aan een akkoord 'dat een gemeenschappelijk antwoord biedt op de uitdagingen die onze stad de komende jaren kent'.
Gespreksleider Piet Hein Donner heeft maandag een voortgangsbericht naar de gemeenteraad gestuurd. De CDA-prominent begeleidt sinds 23 mei de gesprekken tussen de beoogde coalitiepartners. 'Het spijt mij uiteraard dat het niet mogelijk is gebleken om tot overeenstemming te komen', schreef hij op 31 augustus.
Toch ging hij 'met een gerust hart' op vakantie. 'Dat laat onverlet dat ik de indruk heb dat het overleg vruchtbaar is geweest ook al heeft het (nog) geen vrucht gedragen. Gegeven de financiële situatie van de stad en de omvang van de vraagstukken waar Nederland en Den Haag voor staan en gegeven mijn geloof in het vermogen tot zelfbestuur, blijf ik hopen dat de politieke verantwoordelijkheid en het besef van het gemeenschappelijk belang van Den Haag en zijn burgers de doorslag zullen geven, in plaats van keuzes gebaseerd op partijbelangen.' Ook tijdens zijn vakantie is Donner 'op diverse momenten' geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen.

Hoogspanning

Eerder deze maandag werd duidelijk dat de partijen onder hoogspanning werken aan een nieuw akkoord. Het verhogen van de lasten legde de afgelopen dagen druk op de onderhandelingen. Vooral de VVD heeft daarmee grote moeite.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!