Haagse Sneakerdag moet bewegen op het werk stimuleren: 'Ga wandelen en werk staand'

Op sneakers naar het werk op Haagse Sneakerdag
Op sneakers naar het werk op Haagse Sneakerdag © Pixabay
DEN HAAG - Zit jij te veel op je werk, wil je meer bewegen en heb je sportschoenen? Dan is maandag 19 september jouw dag. In Den Haag wordt dan de eerste Haagse Sneakerdag georganiseerd. De dag is bedoeld om je meer te laten bewegen op een werkdag: wandel langs een collega, maak een lunchwandeling en haal koffie (maar misschien niet voor je collega).
De speciale dag is een initiatief van de gemeente, ze hoopt dat zo veel mogelijk stadsgenoten op sportieve schoenen naar het werk gaan, want daar zitten we teveel. De sportieve schoen moet dan ook op het werk ervoor zorgen dat we meer gaan bewegen. 'We realiseren ons uiteraard dat het dragen van sneakers alleen niet voldoende is om mensen meer te laten bewegen', zegt sportwethouder Hilbert Bredemeijer (CDA). 'De Haagse Sneakerdag heeft als belangrijkste doel dan ook om bewustwording te creëren en te laten zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om meer beweging te brengen in je (werk)dag.'
Er zijn volgens de wethouder genoeg mogelijkheden om te bewegen. 'Wandelen tijdens een overleg, de trap in plaats van de lift, een gezonde lunchwandeling of vaker staan in plaats van zitten. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar toch schiet het er vaak bij in. Wij geven maandag 19 september het goede voorbeeld en hopen natuurlijk dat andere werkgevers dit volgen.'

'Gun jouw collega een eigen loopje'

Op de website Go Go Den Haag zijn verschillende tips te vinden om bewegen een onderdeel van de werkdag te laten zijn. De tips zijn soms logisch: 'ga met de trap in plaats van de lift te nemen', maar soms voelen ze wellicht wat raar. Een van de tips is bijvoorbeeld om alleen voor jezelf koffie te halen, 'zo gun je jouw collega een eigen loopje'. Samen even lopen om een kop koffie te halen is een andere variant erop, want dan loop je alsnog allebei.
De WC pak je -natuurlijk- op een andere verdieping, want dan kan je net wat verder lopen. Vergaderen kan ook tijdens een wandeling en mail je collega niet, maar ga loop er langs. Alle tips zijn bedoeld om meer te bewegen. Of in elk geval even wat te doen. Zo adviseert men elk uur een pauze van vijf minuten: 'ga bijvoorbeeld stretchen, uit het raam staren of lekker dansen'.

Haagse Sneakerdag

Om 19 september te verkiezen tot Haagse Sneakerdag is geen toeval, de dag valt zowel in de Nationale Sportweek als de Nationale Vitaliteitsweek. Daarnaast is onze stad dit jaar Europese Sporthoofdstad. Om ervoor te zorgen dat de dag bekend wordt binnen organisaties zijn er toolkits gemaakt met hulpmiddelen om de dag bekend te maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!