Grote boom Parkweg dreigt gekapt te worden voor nieuwbouw: 'Bewoners willen hem houden'

Foto ter illustratie: Mathias Reding (Unsplash)
Foto ter illustratie: Mathias Reding (Unsplash)
DEN HAAG - Onrust onder bewoners aan de Parkweg. Een grote Amerikaanse linde dreigt gekapt te worden voor de komst van nieuwbouw. Partij voor de Dieren wil dat de gemeente ingrijpt. 'Het is een gemeenteboom, hij staat op de stoep. Bewoners zijn erg gehecht aan deze boom', zegt raadslid Leonie Gerritsen in Bob Staat Op. En ze zijn ook niet blij met het ontwerp van het nieuwe appartementencomplex.
De straat staat vol met oude grote bomen. Maar nu een pand in de straat wordt opgeknapt, staat de boom op de kaplijst. 'Er staan tien bomen op de lijst om gekapt te worden, een deel is op eigen grond. Maar deze boom staat op de stoep. Het lijkt erop dat die gewoon gekapt wordt zodat bouwmachines heen en weer kunnen.'
Buurtbewoners zochten contact met de Partij voor de Dieren en die heeft raadsvragen gesteld. 'Ze zijn gehecht aan deze boom en willen hem houden. Buurtbewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de kap, maar geen gehoor gekregen.'
De boom in kwestie, ter hoogte van Parkweg 9
De boom in kwestie, ter hoogte van Parkweg 9 © Den Haag FM

Niet dezelfde stijl

De buurtbewoners zijn niet alleen ongerust over het lot van de boom, ook over de nieuwbouwplannen zijn ze niet te spreken. Het huidige pand wordt gesloopt en er komt een gebouw van vijf etages voor terug. Alleen niet in de stijl van de straat.
En dat is tegen het zere been van de buurt. 'Het wordt een appartementenblok tussen Rijksmonumenten in een beschermd stadsgezicht, maar het krijgt een kantoorachtige uitstraling. Het past niet tussen de rest', zegt bewoner Jeroen van Beek in Bob Staat Op. Ze zijn niet tegen nieuwbouw, maar vinden dat het moet passen in de wijk.
Dit pand aan de Parkweg 9 wordt gesloopt
Dit pand aan de Parkweg 9 wordt gesloopt © Den Haag FM

Bezwaar

Daarbij wordt het nieuwe gebouw anderhalf keer zo groot. 'Significant groter dan alle huizen eromheen.' Ook de welstandscommissie (die onder andere kijkt of bouwplannen qua uiterlijk passen in een straat) had in eerste instantie bezwaren, vertelt Van Beek. Ook maakte de buurt bezwaar bij de gemeente, maar de bouwvergunning werd toch goedgekeurd.
Uiteindelijk vroegen buurtbewoners een welstandscommissie uit Rotterdam voor een second opinion. 'Die hebben gehakt gemaakt van het ontwerp en zeggen dat het niet past in het stadsgezicht. Dus we zijn in beroep gegaan bij de rechtbank.'

Dunne boompjes

De Partij voor de Dieren hoopt met de raadsvragen in ieder geval de kap van de boom te voorkomen. Want een nieuwe boom terugplaatsen is voor hun niet hetzelfde. 'Dan krijg je van die dunne boompjes. Het duurt dertig jaar voordat die een beetje op stoom is.'
Partij voor de Dieren is blij dat er meer woningen bij komen, maar 'we willen dat het niet ten koste gaat van de natuur'. De partij ziet meer in het opofferen van parkeerplekken, omdat jonge mensen lang niet altijd meer een auto hebben, dan dat er bomen worden opgeofferd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!