Verkeersmaatregelen Prinsjesdag: mobiele hindernissen, straten afgesloten en HTM rijdt om

Prinsjesdag 2019 20190917 _160
Prinsjesdag 2019 20190917 _160
DEN HAAG - Vanwege Prinsjesdag moet verkeer op maandag 19 en dinsdag 20 september rekening houden met wegafsluitingen in het centrum. Die zullen deels anders zijn dan normaal omdat de Troonrede dit jaar wordt uitgesproken in de Koninklijke Schouwbrug. Ook mag er op de derde dinsdag van september op sommige plekken in het centrum niet geparkeerd worden. Ook in het weekend kan er hinder zijn: de politie plaatst op vrijdag al enkele mobiele hindernissen en er is een generale repetitie.
Omdat het Binnenhof gerenoveerd wordt zal koning Willem Alexander de Troonrede voordragen in de Koninklijke Schouwburg in plaats van de Ridderzaal. De afgelopen jaren werd, vanwege de coronamaatregelen, de rede voorgedragen in de Grote Kerk.
De Glazen Koets, met daarin de koning, koningin Máxima en kroonprinses Amalia, zal dit jaar weer een route rijden. Die gaat via het Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout en Korte Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg.
Het deel van de route van de koets tussen de Koninklijke Stallen en het Tournooiveld gaat om 10.30 uur dicht. Het deel van de route tussen het Tournooiveld en de Bosbrug gaat om 6.00 uur dicht.

Afsluitingen Prinsjesdag

Op het Lange Voorhout zijn de rijbanen tussen de Kneuterdijk en het Tournooiveld afgesloten. Die afsluiting begint maandag om 12.00 uur en zal gelden tot dinsdagavond 20.00 uur.
Op Prinsjesdag zelf zijn tussen 6.00 en uiterlijk 16.00 uur de volgende straten afgesloten voor het verkeer: Lange Houtstraat, Plein, Korte Vijverberg, Schouwburgstraat, Heulstraat, Oranjestraat, Paleisstraat, Amaliastraat, Tournooiveld en Korte Voorhout. Tot 10.00 uur kan er wel geladen en gelost worden. Het winkelgebied in de Heulstraat en het Noordeinde is beperkt toegankelijk.
Van 10.00 tot uiterlijk 16.00 zijn ook de volgende straten afgesloten voor verkeer: Hogewal, Scheveningseveer, Kortenaerkade, Noordeinde (vanaf de Oranjestraat), Noordeinde (vanaf de Hartogstraat), Hartogstraat, Molenstraat, Zeestraat (tussen Scheveningseveer en de Sophialaan), Sophialaan (tussen Zeestraat en Plein 1813), Vos in Tuinstraat, Smidswater, Smidsplein, Prinsessegracht, Casuariestraat, Schouwburgstraat (parkeergarage blijft bereikbaar), Korte Houtstraat, Hoge Nieuwstraat, Koningskade Bosbrug (linksaf richting Korte Voorhout) en Prinsessegracht (vanaf de Casuaristraat).

Oversteekplaatsen

Op de dag zelf is het op de route van de Glazen Koets niet mogelijk om over te steken na half 12 in de ochtend. Dat kan enkel op speciale oversteekplaatsen die met banieren zijn aangegeven. Er is een oversteekplaats op de Korte Vijverberg, twee op de Kneuterdijk, eveneens twee op het Noordeinde, vier op het Lange Voorhout en nog een bij Bosbrug op de Prinsessegracht.

Openbaar vervoer en fietsen

Het openbaar vervoer kent ook enkele wijzigingen: trams 1, 15, 16, en 17 en buslijnen 22, 24 en 28 rijden tijdelijk een andere route waarbij het centrum wordt gemeden. Die omleidingen duren tot 16.30 uur.

Parkeren

Auto's mogen op zondag 18 december niet geparkeerd worden op de Amaliastraat, daar is een generale repetitie voor een deel van de stoet.
Op de derde dinsdag van september mag er op meer plekken tussen 6.00 en 18.00 uur niet geparkeerd worden. Dat geldt voor de volgende straten: Hogewal, Scheveningseveer, Amaliastraat, Noordeinde (vanaf de Oranjestraat), Zeestraat (tussen Scheveningseveer en Sophialaan), Vos in Tuinstraat, Smidsplein, Kanonstraat, Prinsessegracht (vanaf de Kanonstraat richting Bosbrug), Casuariestraat, Schouwburgstraat (parkeergarage blijft bereikbaar), Lange Houtstraat, Plein, Hoge Nieuwstraat, Prinsessegracht en Prinsessewal.
De parkeergarage Tournooiveld is op dinsdag gesloten tussen 2.00 en 16.00 uur, de Heulstraat is niet bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur en de Pleingarage is tussen 6.00 en 16.00 niet in of uit te rijden. Op Prinsjesdag zelf mogen er ook geen fietsen of bromfietsen langs de route worden geparkeerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!