'Leg die autosleutels weer terug en ga fietsen op Clean Air Day'

© Unsplash
DEN HAAG - Pak vandaag de fiets in plaats van de auto, dat pleidooi doet fietsburgemeester Remco de Rijk op Clean Air Day. 'Leg die autosleutels weer terug en ga fietsen', zegt hij in Bob Staat Op.
'Het is vandaag Clean Air Day, schone lucht-dag, een dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om het belang van schone lucht onder de aandacht te brengen. En ik ben van het fietsen. Dus dan ga je nadenken hoe je zelf een eigen bijdrage kunt leveren.' Dat zou kunnen door vaker te fietsen of wandelen in plaats van de auto te pakken.
De speciale dag is bedoeld om meer aandacht te krijgen voor het probleem van luchtvervuiling. 'Wij hebben hier een klein beetje de mazzel dat we de zee naast ons hebben, maar de luchtkwaliteit blijft in de Randstad slecht. Slecht voor iedereen eigenlijk, je kunt je allerlei ziektes voorstellen. Maar in de basis: gezonde lucht is gezond leven.'

'Hoop dat kinderen meer gaan fietsen'

Als fietsburgemeester is De Rijk voorvechter van meer gebruik van de tweewieler, hij zal daarom op Clean Air Day in Duindorp op een school langsgaan om het fietsen onder de aandacht te brengen. 'In de hoop dat meer kinderen naar school gaan fietsen. Het is veilig en gezond en volgens mij zijn de benzineprijzen ook niet goedkoop', zegt hij in Bob Staat Op.
In sporttuin Duindorp is later op de dag ook een BMX-show om het fietsen meer aandacht te geven waar de fietsburgemeester en junior fietsburgemeester aanwezig zullen zijn.

'Volgens mij is dat niet nodig'

Hoewel hij geen autohater is, vindt De Rijk wel dat kinderen te vaak met de auto naar school worden gebracht. Hij zou het goed vinden voor de lucht en de kinderen als dat minder vaak het geval zou zijn.
'Als ik zie hoeveel kinderen met de auto naar school worden gebracht dan denk ik wel eens: volgens mij is dat niet nodig. Het is ook goed voor kinderen om te fietsen. Ze krijgen ook een eigen vrijheid erdoor, maar het verkeer om de scholen wordt er ook veiliger door.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!