Flinke ontslagronde arbeidsmigranten, PvdA en GroenLinks bezorgd: 'Mensen belanden op straat'

Kassen
Kassen © Pixabay
DEN HAAG - De PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over mogelijke toename van dakloosheid wanneer arbeidsmigranten worden ontslagen. Daarmee reageren ze op het nieuws dat Westlandse uitzendbureaus verwachten dat driekwart van het werk in de komende maanden weg zal vallen waardoor minder arbeidskrachten nodig zijn. Daardoor vrezen de partijen een flinke toename in dakloosheid. Ook in Den Haag, waar veel arbeidsmigranten wonen.
Deze week werd bekend dat de vraag naar arbeidsmigranten in de Westlandse kassen behoorlijk zal afnemen door de hoge energieprijzen. De vrees is daarbij dat een deel van de arbeidsmigranten dakloos zal worden omdat werk en huis aan elkaar zijn gekoppeld, zo meldde mediapartner Omroep West.
Het komt regelmatig voor dat uitzendbureaus naast het zijn van werkgever ook de huisbaas van de migranten zijn. 'Uitzendbureaus verdienen bakken met geld aan het werk dat arbeidsmigranten doen, maar als het even minder gaat worden zij totaal aan hun lot overgelaten', aldus Vincent Thepass van GroenLinks. 'Daarom moeten we, naast het waar mogelijk helpen van deze arbeidsmigranten, allereerst ook de macht van de uitzendbureaus aan gaan pakken.'

'Mensen belanden op straat en slapen noodgedwongen in tentjes'

Twee jaar geleden, in 2020, deed een commissie onder leiding van Emile Roemer aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten tegen te gaan. Zo zouden er hogere eisen aan uitzendbureaus moeten worden gesteld. 'Het kabinet verzaakt al twee jaar om serieus met deze aanbevelingen aan de slag te gaan, zoals de scheiding van bed en baan', zegt Janneke Holman van de PvdA. 'In Den Haag zien wij dagelijks de gevolgen van deze passiviteit: mensen belanden op straat en slapen noodgedwongen in tentjes. Als gemeente moeten we alle zeilen bijzetten om dit te voorkomen, maar het kabinet is ook echt aan zet.'
De partijen willen dat het college actie onderneemt en samen met Westland gaat kijken wat ze voor de doelgroep kan doen. Ook moeten uitzendbureaus worden gehouden aan hun verantwoordelijkheid richting de werknemers. Om kwetsbare arbeidsmigranten te kunnen helpen pleiten de partijen er ook voor om organisaties die ze helpen te ondersteunen in de verwachting dat het daar drukker zal worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!