Vaccineren tegen corona weer begonnen: 'Verwachten een najaarsgolf'

Griepprik
Griepprik © Pixabay
DEN HAAG - Mensen met een verhoogd risico op het oplopen op een ernstige ziekte kunnen vanaf vandaag weer terecht bij GGD Haaglanden voor een nieuwe coronaprik. De uitnodiging voor de herhaalprik is per post verstuurd. Met de herhaalprik moet een nieuwe coronagolf in het najaar 'zoveel mogelijk' beperkt worden. 'Experts verwachten dat er weer een najaarsgolf aankomt', zegt Martijn van Broekhoven van de GGD in Bob Staat Op.
Het zetten van de prik gebeurt op afspraak, met de uitnodiging van het RIVM kan een afspraak gemaakt worden om vanaf maandag 19 september een herhaalprik met een vernieuwd vaccin te halen.
Het nieuwe vaccin moet een 'nog betere werking tegen de nu circulerende varianten van het coronavirus bieden', meldt GGD Haaglanden. 'Als we geen bescherming bieden is het een risico voor meer ziekenhuisopnames en uitval van werkenden. Dat is vervelend voor het draaiende houden van de economie en de samenleving', aldus Van Broekhoven.

Ook prikken voor zorgmedewerkers

De uitnodiging voor een herhaalprik is in eerste instantie voor mensen die een verhoogd risico op een ernstige ziekte hebben. Die groep is eerder dit jaar al uitgenodigd voor een herhaalprik.
Ook mensen die jonger dan 60 jaar zijn en jaarlijks een griepprik mogen halen worden voor deze vaccinatie uitgenodigd, zij krijgen de uitnodiging van de huisarts. Daarnaast mogen ook zorgmedewerkers die met patiënten werken een prik halen.

Tussen de 25.000 en 35.000 prikken per week

De GGD heeft opdracht gekregen van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid om landelijk 700.000 prikken per week te zetten.
In de regio Haaglanden verwacht men tussen de 25.000 en 35.000 prikken per week te zetten. Dat gebeurt in Den Haag in het voormalige Rode Kruis ziekenhuis aan de Sportlaan, maar ook in Zoetermeer, Delft en 's Gravenzande.
'We zijn zeven dag per week open van negen tot vijf', zegt Van Broekhoven. Wie een vaccinatie wil halen kan een afspraak maken via planjeprik.nl of bellen naar 0800 7070.

Fijnmazig vaccineren onderbroken

Door deze vaccinatiecampagne wordt het zogenoemd fijnmazig vaccineren op tijdelijke kleine vaccinatielocaties in de regio onderbroken. Dat gebeurt volgende week voorlopig voor het laatst. Nadat de najaarscampagne is gestart wordt bekeken of het fijnmazig vaccineren weer van start zal gaan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!