Vluchtelingen uit Ter Apel worden opgevangen in kerkgebouwen Protestantse Kerk Den Haag

Buurt- en kerkhuis Bethel
Buurt- en kerkhuis Bethel
DEN HAAG - In kerkgebouwen van de Protestantse Kerk Den Haag kunnen sinds maandag vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om mensen die in het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moesten slapen. 'Het zijn extra noodopvangplaatsen om mensen onderdak en een luisterend oor te bieden', legt Henriëtte Boerma uit. In overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeente worden de opvangplekken georganiseerd. Vrijwilligers helpen op de verschillende locaties.
De opvang in kerkgebouwen wordt met een dubbel gevoel georganiseerd, 'want opvang is een overheidstaak'. Toch ziet STEK, de uitvoeringsorganisatie van de Protestantse Diaconie en de Protestantse Kerk Den Haag, geen reden om de opvang niet te bieden. 'Het is ook niet zoals wij ontvangen zouden willen worden als we op de vlucht zijn', vertelt Henriëtte naar aanleiding van de situatie in Ter Apel. Daar moesten honderden mensen buiten slapen omdat er geen plek voor ze was. Ook Artsen Zonder Grenzen kwam in actie. 'De beste kant van Nederland komt niet in beeld.'
Op haar website spreekt STEK van een 'mensonterende situatie' in Ter Apel die niet kan voortduren. 'Voor deze groep zou je verwachten dat de overheid doet wat haar plicht is', vertelt Henriëtte. Nu het daar aan schort springt ook de Protestantse Kerk Den Haag bij. 'Soms moet je de helpende hand bieden.' Sinds maandag is er in buurt- en kerkhuis Bethel in de Thomas Schwenckestraat een aantal ruimten geschikt gemaakt voor de opvang van vluchtelingen door er stapelbedden neer te zetten. Zo kunnen er twintig personen terecht op de stapelbedden. 'Dit is wat we op korte termijn konden regelen.'
Buurt- en kerkhuis Bethel was in 2018 landelijk onder de aandacht. Toen werd er van oktober 2018 tot en met januari 2019 een non-stop kerkdienst georganiseerd om te voorkomen dat de uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan terug zou worden gestuurd naar Armenië.

Oproep aan kerkelijke achterban

De vluchtelingen krijgen een plek in ruimtes van kerkgebouwen die mee willen werken aan de opvang. Buurt- en kerkhuis Bethel in het Valkenboskwartier is daar de eerste in. Tegelijkertijd gaan ook de reguliere activiteiten in de kerkgebouwen door. 'Mensen rekenen toch op ons.' De hoop is dat er meer plekken in andere kerkgebouwen kunnen worden georganiseerd. 'We hebben een oproep gedaan aan onze kerkelijke achterban met de vraag wie een deel van een kerkgebouw kan missen en vrijwilligers beschikbaar heeft.'

'Samen willen we dit dragen'

Die vrijwilligers zijn hard nodig om de vluchtelingen te helpen. 'Wij kunnen dat niet alleen dragen. En we geloven ook dat er een grote groep in de samenleving is die verantwoordelijkheid voelt en wil dragen voor mensen in nood.' Hulp bieden kan op veel vlakken, bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen of juist bij het koken. 'Wil je wat doen, meld je bij ons. Wij zorgen dat vraag en aanbod elkaar vinden. Samen willen we dit dragen.'
De opvang is in principe bedoelt om te duren tot 1 oktober aanstaande, in de hoop dat de problemen dan zijn opgelost. 'We weten dat het COA hard bezig. En veiligheidsregio's ook. We gaan er van uit dat we tot oktober hier wat mee kunnen betekenen', zo vertelt Henriëtte.

'We verzorgen deze tijdelijke opvang onder protest'

'We verzorgen deze tijdelijke opvang onder protest, dat wil zeggen in de wetenschap dat onze regering gefaald heeft. We hopen van harte dat we de noodopvang locaties op 1 oktober kunnen beëindigen', stelt David Renkema, voorzitter van de Algemene Kerkenraad Protestantse Kerk Den Haag.
De datum van 1 oktober komt voort uit een kort geding van komende donderdag. Dan is er een kort geding tegen het Rijk en het COA, aangespannen door VluchtelingenWerk. Zij eist dat de opvang van vluchtelingen per 1 oktober weer voldoet aan de minimale wettelijke eisen zoals toegang tot nodige gezondheidszorg, dag en nacht toegang tot drinkwater, enige vorm van privacy, toegang tot douches en toiletten, voldoende maaktijden en kinderen moeten toegang hebben tot onderwijs en speelvoorzieningen.
Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen contact opnemen door te mailen met crisisopvang@stekdenhaag.nl

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!