'Afval, parkeerchaos en overlast van verslaafden', De Mos luidt noodklok voor Rustenburg-Oostbroek

Richard de Mos tijdens de wijkschouw
Richard de Mos tijdens de wijkschouw © Hart voor Den Haag
DEN HAAG - Er moet snel wat worden gedaan aan de problemen in Rustenburg-Oostbroek. 'Afval, hoeren, parkeerchaos en de overlast van verslaafden zijn aan de orde van de dag', zegt Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos nadat hij met een groep bewoners door de wijk trok.
Het college zou hard moeten ingrijpen in de wijk in Escamp, vindt De Mos. 'Bewoners mogen van de lokale overheid verwachten dat overbewoning, ondermijning, criminaliteit en (afval)overlast op straat met strakke hand wordt bestreden.' Tegelijkertijd zou er meer met bewoners moeten worden gesproken om problemen op te lossen.
Bij de wijkschouw bleek dat een groep bewoners zich nu niet gehoord voelt door het college. 'Bewoners adresseren de problemen keer op keer, organiseren wijkschouwen en contacten politici, maar er wordt stelselmatig niet geluisterd door het stadsbestuur. Ondertussen zakt de ooit zo mooie volkswijk qua leefbaar- en veiligheid door een ondergrens, is er sprake van verloedering en nemen de problemen hand over hand toe.'

'Overvolle afvalcontainers, drugsverslaafden en hoeren'

'Overvolle afvalcontainers, drugsverslaafden en hoeren die zich in de avonduren ophouden in speeltuintjes en nabij de voetbalkooi aan de Gooilaan, illegale afvaldump, hangjongeren en een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen', schetst De Mos de problemen in de wijk.
Wat De Mos betreft komen er meer parkeerplaatsen in de wijk. Bewoners zouden daar tal van ideeën voor hebben, 'maar de wethouder lijkt bewonersparticipatie niet te interesseren'.
Ook zou er meer moeten worden gehandhaafd bij overlast. 'Bewoners willen meer actie tegen fietswrakken, het dumpen van huisraad, dubbelparkeren en het misbruik van invalideparkeerplekken. Dat kan door zichtbare handhaving, ook in de avond. Een veel gehoorde klacht is dat meldingen van bewoners niet serieus worden genomen. Meldingen van illegale afvaldump en fietswrakken worden, als ze al opgevolgd worden, vaak pas na weken of zelfs maanden afgewikkeld. Niet echt motiverend voor de actieve bewoners die er het beste van proberen te maken.'

Bewonersavond

In het wijkgebouw van Wijkvereniging Zuiderpark aan de Escamplaan is dinsdag een bewonersavond waar wordt gesproken over de leefbaarheid, parkeren en veiligheid in de wijk. Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg zal daarbij aanwezig zijn. Ook stelt de partij vragen over de situatie in de wijk, De Mos is benieuwd hoeveel financiële middelen het nieuwe college zal reserveren om de toenemende problemen in Rustenburg-Oostbroek op te lossen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!