Pizza's en veel printjes: politici lezen voorlopig coalitieakkoord

De onderhandelaars bestuderen in de Haagse stadskwekerij jullie adviezen
De onderhandelaars bestuderen in de Haagse stadskwekerij jullie adviezen © Omroep West
DEN HAAG - Pizzadozen voor de PvdA en eten van Eazie voor het CDA: op het stadhuis lezen de fracties het voorlopige coalitieakkoord. Bijna zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt het nieuwe coalitieakkoord nu echt in zicht.
Rond kwart over zeven 's avonds zagen raadsleden van de oppositie dat het eten arriveerde. 'Dat is niet gebruikelijk bij de reguliere fractievergaderingen', weet een raadslid. Het waren de vegetarische pizza's voor de PvdA die de eerste vermoedens wekten. Toen het CDA daarna ook eten liet aanrukken, was het voor de oppositieraadsleden duidelijk: vanavond is een belangrijke en mogelijk lange avond.
Een ander raadslid zag dat er 'printjes werden gedraaid' met het voorlopige akkoord. Op dit moment zijn de fracties van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA het akkoord aan het lezen, bevestigen ook bronnen rond de formatie. 'Het was echt zoeken naar voldoende kopieerapparaten', grapt een insider.

Presentatie akkoord waarschijnlijk eind deze week

Er wordt vanavond niet alleen inhoudelijk naar de teksten gekeken. Ook wordt er gekeken naar alle mogelijke spel- en typefouten in het document. Zo wordt er per ongeluk in het stuk een 'astenverhoging' voorgesteld - wat niets te maken heeft met D66-leider Robert van Asten.
Als de fracties vanavond zich kunnen vinden in de besluiten en teksten die in het akkoord staan, kan het vanaf nu snel gaan. De verwachting is dat het coalitieakkoord eind deze week aan de inwoners en de media wordt gepresenteerd.

Hogere lasten

Begin vorige week zeiden de onderhandelaars dat zij verwachtten 'op korte termijn' een coalitieakkoord te presenteren. De vijf partijen werken aan een akkoord 'dat een gemeenschappelijk antwoord biedt op de uitdagingen die onze stad de komende jaren kent'.
Een discussie over het verhogen van de lasten legde ruim een week geleden een grote druk op de gesprekken. De partijen willen onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en lasten voor automobilisten verhogen. Vooral de VVD heeft daarmee grote moeite, bleek toen.

Stoppen of doorgaan

De spanningen tussen de partijen liepen twee weken geleden zo hoog op dat de VVD voor de keuze werd gesteld: stoppen of doorgaan. 'Dan stap je maar op', zou D66-leider Van Asten zelfs tegen zijn VVD-collega Anne Mulder hebben gezegd.
Na uitvoerig intern beraad besloten de liberalen vorige week maandag toch weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Maar duidelijk is wel dat de partij grote moeite heeft met het pakket aan lastenverzwaringen, meldde mediapartner Omroep West vorige week.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!