Buschauffeurs streekvervoer staan vrijdag op de Koekamp op landelijke stakingsdag

De bussen van EBS
De bussen van EBS © EBS
DEN HAAG - Vakbond FNV verwacht dat er komende vrijdag duizenden buschauffeurs op de Koekamp zullen zijn voor een landelijke manifestatie voor het streekvervoer. Vrijdag wordt in het hele land gestaakt. In onze regio betekent het dat er minder bussen van EBS zullen rijden.
'Dat is niet iets waar de chauffeurs blij van worden', zegt Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. 'Deze landelijke staking is bittere noodzaak, voor hun eigen werkomstandigheden, maar ook voor de toekomst van het openbaar vervoer.' De manifestatie op de Koekamp wordt ook gebruikt om een boodschap naar politiek Den Haag te sturen. 'Wij hebben de manifestatie ‘Red het OV’ genoemd, omdat het op deze manier met het openbaar vervoer in Nederland niet de goede kant op gaat. We roepen het kabinet en de Tweede Kamer op in te grijpen. Het ov is een openbare voorziening en niet iets waar je zoveel mogelijk geld op moet verdienen of besparen.'
Sinds mei wordt er al actie gevoerd voor een betere cao in het streekvervoer. Men wil een betere beloning en een verlaging van de werkdruk. Een verbetering van de beloning moet er ook voor zorgen dat er meer mensen geïnteresseerd raken in het werk. Volgens FNV zorgt het gebrek aan personeel voor een nog hogere werkdruk waardoor collega's uitvallen. 'En zo zit de sector in een vicieuze cirkel naar beneden. En daar hebben de reizigers ook last van, omdat er buslijnen uitvallen of zelfs helemaal geschrapt worden.' Een nieuwe cao werd wel ondertekend door vakbond CNV, maar niet door FNV.

Minder bussen van EBS

De afgelopen maanden werd al vaker gestaakt door chauffeurs in het streekvervoer. Op dinsdag 6 september was dat zo in Zuid-Holland. Een deel van de bussen van EBS reed toen niet. EBS bevestigt de aangekondigde staking van komende vrijdag (16 september). Ze verwacht dat er (veel) minder bussen zullen rijden, al kan ze nog niet inschatten wat de gevolgen voor de dienstregeling zijn. 'We betreuren het dat reizigers de dupe waren en worden van deze acties.' EBS adviseert ander vervoer te nemen of thuis te werken.
De manifestatie op de Koekamp begint vrijdag om 12.00 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!