Demonstranten lopen van Spuiplein naar Koekamp bij protest over vluchtelingenbeleid

Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
DEN HAAG - Op het Spuiplein wordt dinsdagmiddag vanaf 17.00 uur gedemonstreerd tegen het vluchtelingenbeleid. Vanaf het Spuiplein wordt, via het COA aan de Rijnstraat , een mars naar de Koekamp gelopen. Men pleit voor permanente menselijke opvang voor alle migranten zonder de benodigde documenten. 'Er moet een drastische verandering komen in het asielbeleid en een fundamentele verandering in de mensen erachter. Het falende beleid is een direct gevolg van xenofobie en racisme.'
De organisatie is in handen van Afrikaanse Vluchtelingen Collectief. Naast Den Haag wordt er ook in Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zaanstad en Wageningen actie gevoerd. 'Het juist belangrijk om in Den Haag samen te komen. Het geluid wat meestal uit Den Haag komt gaat enkel over cijfers en aantallen, terwijl het over meer gaat: het gaat over mensenlevens en mensenrechten die vluchtelingen actief ontnomen worden', zegt Latifa Salmi in Bob Staat Op.
Er wordt gedemonstreerd omdat 'het pijnlijk duidelijk' werd dat 'in het Nederlandse systeem niet iedereen gelijk is', legt Latifa uit. 'We zien legerbedden in opvanglocaties voor Oekraïners, maar 300 mensen van kleur slapen buiten in Ter Apel', legt Latifa Salmi uit in Bob Staat Op.
Met het protest in zeven steden hopen de actievoerders dat er iets zal veranderen. 'We zien dit al zo lang en nog steeds is er geen duurzame oplossing. We geven elke keer zoveel geld uit. Terwijl, als er permanent verblijf zou worden geregeld, dan hadden we dit probleem niet. Dan konden mensen een waardige opvang krijgen. De overheid en het beleid faalt keer op keer.'
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!