Studentenwoning steeds duurder en schaarser: 'Bouw studentenhuizen in plaats van dure studio's'

© Pixabay
DEN HAAG - Het CDA maakt zich zorgen over de prijzen die studenten moeten betalen voor een woning. Samen met Amsterdam is onze stad het duurst voor studenten om te wonen. Gemiddeld genomen betaalt een student 580 euro per maand voor een woning. Daarnaast vreest het CDA een toenemend tekort omdat er meer studenten naar de stad komen.
'Het is al langere tijd dat woningen duur zijn, maar nu zijn we, samen met Amsterdam', de duurste en dat baart me zorgen', zegt Hinke de Groot in Bob Staat Op. De oplossing is er niet vandaag of morgen, maar er moet meer bijgebouwd worden. 'Niet per se een dure studio, maar studentenkamers.' Daarnaast moet er ook bijgebouwd worden voor starterswoningen, zo vindt ze.
De partij vreest dat de huurprijzen de komende jaren zullen stijgen wanneer het tekort aan woonruimtes toeneemt. Duwo berekende dat er in Den Haag 1.300 woningen te weinig zijn. Het CDA vreest dat het tekort nijpender wordt omdat er, tot 2030, al 2.000 studenten aan de Haagse Campus van de Universiteit Leiden bij komen.

Gedeelde studentenhuizen

Het CDA pleit er daarom voor om in te zetten op het bouwen van gedeelde studentenhuizen in plaats van studio's, 'omdat de prijzen van kamers in gedeelde studentenhuizen vaak goedkoper zijn en gedeeld wonen eenzaamheid kan bestrijden'.
Daarnaast vraagt ze of het college maatregelen neemt om de hoge huurprijzen voor studentenwoningen te beperken. Ook wil ze weten of studenten tegemoet kunnen worden gekomen in de stijgende lasten, 'bijvoorbeeld met oog op de hoge energieprijzen en inflatie'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!