'Asielzoekers langer onderbrengen in hotel Binckhorst en twee andere hotels'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Alexandra Tran (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente wil de asielopvang in het Teleport Hotel op de Binckhorst verlengen tot en met het eind van dit jaar. Ook wil ze crisisnoodopvangplekken regelen in twee andere hotels. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De gemeente houdt rekening met het opvangen van meer statushouders.
Veiligheidsregio's hebben een zogenoemde inspanningsverplichting om nog 225 crisisnoodopvangplekken beschikbaar te stellen. Daarmee komt het totaal voor de regio Haaglanden op 450. 'Het is gebruikelijk dat Den Haag de helft van dit aantal oppakt', schrijft het college. De kosten van de opvang worden door het Rijk gedragen.
Om genoeg opvangplekken te kunnen realiseren wil Den Haag de opvang in het Teleport Hotel verlengen tot 1 januari 2023. Er zijn daar 77 plekken. In twee andere hotels zou men 74 plekken willen creëren voor opvang. 'Zodra dit voornemen meer concreet is, worden omwonenden van de hotels hierover door de gemeente geïnformeerd.'

Nog 150 crisisnoodopvangplekken erbij

Met de uitbreiding is er sprake van 191 crisisnoodopvangplekken in Haaglanden, daarvan zijn er 151 in Den Haag en 40 in Delft. De regio wordt gevraagd ongeveer 110 plekken te realiseren, vervolgens wordt samen gekeken hoe er nog 150 crisisnoodopvangplekken bij kunnen komen.
Tegelijkertijd is er een akkoord gesloten om landelijk te streven om 20.000 statushouders te huisvesten in de tweede helft van dit jaar. Dat is hoger dan de taakstelling van 13.500. 'Dit is dus geen officiële ophoging maar een gezamenlijke ambitie, om een voorsprong te behalen op de naar verwachting zeer hoge taakstelling van volgend jaar.'

Meer plekken voor 630 tot 740 statushouders

De schatting is dat er in Den Haag nog eens 131 statushouders extra een plek zullen moeten krijgen. Het totaal komt daarmee dit jaar uit op 967, tot september werden er 610 gehuisvest. 'Dit betekent een aanzienlijk hogere opgave dan voorgaande jaren.' In 2021 werden er 758 statushouders gehuisvest. Een jaar eerder was dat nog 341, gelijk aan de taakstelling.
De verwachting is dat de taakstelling in 2023 'flink opgehoogd' zal worden. Door nu al meer plekken te creëren rekent het college op een voorsprong op de taakstelling van volgend jaar. 'De landelijke taakstelling voor de eerste helft van 2023 wordt geschat tussen de 20.400 en 23.900 statushouders. Dat betekent voor Den Haag een taakstelling tussen de 630 en 740 statushouders.' Om die opvang mogelijk te maken worden de mogelijkheden verkend om extra (flex)woningen te creëren voor statushouders. Het Rijk heeft middelen beschikbaar gesteld om dat te stimuleren.

Inburgering

De verwachting is dat er ook geld komt voor inburgering. De afspraak is dat gemeenten alle kosten vergoed krijgen voor de werkzaamheden die ze doen.
'Concreet zal het budget voor de inburgering in 2022, 2023 en 2024 in ieder geval worden opgehoogd met respectievelijk 20, 40 en 30 miljoen euro (landelijk). Om de onderwijsroute voor alle inburgeraars mogelijk te maken wordt het bedrag voor de inburgeringsvoorzieningen (SPUK) in 2023 opgehoogd voor de jaren 2023 en 2024.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!