Oud-informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt PrinsjesPrijs

Winnaar PrinsjesPrijs 2022 Herman Tjeenk Willink met commissaris van de Koning in Groningen, René Paas en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen
Winnaar PrinsjesPrijs 2022 Herman Tjeenk Willink met commissaris van de Koning in Groningen, René Paas en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen © Sebastiaan de Groot
DEN HAAG - Oud-informateur Herman Tjeenk Willink heeft in het Nutshuis de PrinsjesPrijs mogen ontvangen. De oud-politicus ontvangt de prijs omdat hij zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de democratie. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen en de Groningse commissaris van de koning René Paas bij de start van het Prinsjesfestival.
'Herman Tjeenk Willink vertelt ons tot op de dag van vandaag waar het probleem ligt, en wat het recept is om het tij te keren en te voorkomen dat we in een onguur maatschappelijk klimaat verzanden. Met al zijn publicaties heeft hij min of meer een handboek geschreven dat populair gezegd als stevige basis kan gelden voor politiek crisismanagement', zo staat in het juryrapport te lezen.
De PrinsjesPrijs werd eerder gewonnen door Pieter Omtzigt, Khadija Arib en Jozias van Aartsen. De prijs bestaat sinds 2013.
Tjeenk Willink (PvdA) was tussen 1991 en 1997 voorzitter in de Eerste Kamer, daarna was hij tot 2012 vicepresident van de Raad van State. Sinds december 2012 is hij minister van Staat. De politicus was in 2017 informateur. In het Den Haag FM-radioprogramma Spuigasten noemde hij het eerder nog 'armoede' als hij in 2021 opnieuw gevraagd zou worden om de formatie vlot te trekken. Enkele dagen later ging hij toch weer aan de slag.

Prinsjesfestival

De PrinsjesPrijs werd in het Nutshuis uitgereikt bij de start van het Prinsjesfestival. Het festival dat wordt georganiseerd in aanloop naar Prinsjesdag op de derde dinsdag van september wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Tot en met 20 september viert de democratie met verschillende rondleidingen, theater, cabaret, concerten en een pubquiz. Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op de website van het Prinsjesfestival.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!