Onderhandelingen afgerond: D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA presenteren vrijdag coalitieakkoord

Robert van Asten (D66), Anne Mulder (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA)
Robert van Asten (D66), Anne Mulder (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA)
DEN HAAG - Precies een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Den Haag een nieuwe coalitie. D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA presenteren vrijdag hun coalitieakkoord. Deze vijf partijen vormden de afgelopen periode ook al het college. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, staat definitief aan de zijlijn en zit de komende jaren in de oppositie.
Den Haag was de enige gemeente in het land die nog geen nieuwe coalitie had. Vorige week verklaarde de nieuwe coalitie 'op korte termijn' een akkoord te zullen presenteren en maandagavond kregen de coalitiefracties een 'leesversie' van het coalitieakkoord onder ogen.
Mediapartner Omroep West kon een dag later melden dat het parkeren in de stad duurder gaat worden. De tarieven voor het parkeren op straat gaan omhoog, de parkeervergunningen worden duurder en er komen meer plekken in de stad waar betaald parkeren wordt ingevoerd, zo lieten bronnen op het stadhuis weten. Verder zou in het akkoord staan dat de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing omhoog gaan en er wordt gesneden in het ambtenarenapparaat. Er komt extra geld voor armoedebestrijding.

Moeizame formatie

Het heeft lang geduurd voordat de partijen overeenstemming bereikten. De formatie verliep moeizaam en liep al bij de eerste poging spaak. Hart voor Den Haag had direct na de verkiezingen het voortouw, maar het lukte de partij van Richard de Mos niet om een meerderheidscoalitie te vinden. Teveel partijen willen niet samen met Hart voor Den Haag vanwege het langslepende corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Rachid Guernaoui, zo concludeerden de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard.

Geen doorbraak

Ook de verkenners die D66 vervolgens aanstelde, konden geen doorbraak forceren. Net als bij de eerste formatiepoging wierpen verschillende partijen blokkades op waardoor een meerderheidscoalitie niet te vormen was. 'Dat vinden wij een teleurstellende conclusie', schreven de verkenners.
Oud-minister Piet Hein Donner (CDA) slaagde er uiteindelijk wél in om partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het zittende college van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA startten op 23 mei gesprekken over een nieuw coalitieakkoord.

Reserves

Maar de onderhandelingen leken eindeloos te duren. Reden hiervoor waren volgens Donner de slechte financiële vooruitzichten van de stad, waardoor er pijnlijke keuzes gemaakt moesten worden. 'De stad leeft op reserves, terwijl een oorlogskas nodig is', zei hij. Bij het maken van die keuzes hielp het niet dat de politieke verschillen tussen de partijen groot zijn.
Die verschillen zetten de onderhandelingen zelfs op het laatste moment nog onder hoogspanning. De VVD leek af te haken, omdat de partij het lastig had met de voorgenomen lastenverzwaringen. Maar de crisis werd bezworen en de liberalen schoven toch weer aan. Nu ligt er dus een akkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!