Dit zijn de 'nieuwe' wethouders van Den Haag

De onderhandelaars van CDA, GroenLinks, D66, VVD en PvdA met jullie adviezen
De onderhandelaars van CDA, GroenLinks, D66, VVD en PvdA met jullie adviezen © Omroep West
DEN HAAG - Ze zijn allemaal niet in Den Haag geboren. Maar veel van hen hebben wel een ruime politieke ervaring in de stad. Acht vrouwen en mannen gaan aan de slag om Den Haag te besturen.
Hoewel er zeven nu ook al wethouder zijn, krijgen de meesten een vrijwel complete nieuwe portefeuille, melden betrouwbare bronnen in het stadhuis aan Omroep West. Als het onderzoek naar hun achtergronden vrijdag is afgerond, worden de kandidaat-wethouders en hun portefeuilles zeer waarschijnlijk ook vrijdag samen met het coalitieakkoord gepresenteerd.

Robert van Asten (D66)

Stedelijke ontwikkeling, strategie, Europa
Robert van Asten
Robert van Asten © Den Haag FM
Robert van Asten (43) wordt geboren in Voorburg en groeit op in Rijswijk. Hij studeert fiscaal recht en werkt onder meer als belastingadviseur en juridisch adviseur. In 2014 komt hij in de gemeenteraad voor D66. Een jaar later wordt hij fractievoorzitter. Bij de verkiezingen van maart 2018 is hij ook voor het eerst lijsttrekker. D66 verliest weliswaar twee van de acht zetels. Maar toch wordt Van Asten wethouder, onder meer van mobiliteit en cultuur.

Saskia Bruines (D66)

Financiën, cultuur, economie
Saskia Bruines
Saskia Bruines © Den Haag FM
Zij was al wethouder in Amsterdam, in Leidschendam-Voorburg en nu al jaren in Den Haag. Saskia Bruines (60) is waarschijnlijk - samen met de burgemeester - de meest ervaren bestuurder in het nieuwe college. Zij wordt geboren in Aalsmeer en is van oorsprong sociaal geograaf. Ze gaat na haar studie werken bij een hoogheemraadschap en wordt later bestuursadviseur van een wethouder in Amsterdam. Ze is ook politiek actief. JaEerst bij een hoogheemraadschap om vervolgens van 1998 tot 2006 voor D66 raadslid te worden in Amsterdam. Van 1999 tot 2002 is zij daar ook wethouder. Vervolgens wordt zij actief, vooral in de culturele wereld om van 2012 tot 2017 wethouder te worden in Leidschendam-Voorburg.

Anne Mulder (VVD)

Buitenruimte, mobiliteit, Scheveningen
Anne Mulder
Anne Mulder
De wortels van Anne Mulder (52) liggen in Drenthe. Maar hij verhuist voor een studie staatkundige economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar het westen van het land. Mulder werkt daarna onder meer op de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken, voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer en later bij een adviesbureau. Hij zit ook van 2002 tot 2010 in de gemeenteraad, de laatste vier jaar als fractievoorzitter. Daarna wordt hij gekozen in de Tweede Kamer. In september 2020 keert hij terug naar het stadhuis. Hij volgt hij wethouder Boudewijn Revis op. Mulder krijgt daarmee ook een aantal zware dossiers, zoals de bouw van het cultuurcomplex Amare en de plannen van Den Haag om vele duizenden woningen te bouwen in de driehoek tussen de grote stations en de Binckhorst.

Kavita Parbhudayal (VVD)

Werkgelegenheid, dienstverlening, WMO
Kavita Parbhudayal
Kavita Parbhudayal
Vierenhalf jaar geleden was zij misschien wel de grootste verrassing van het nieuwe college. Kavita Parbhudayal werkt dan al twintig jaar voor de gemeente Den Haag. Maar als ambtenaar, het laatst als directeur financiën. Maar toenmalig VVD-leider Boudewijn Revis ziet in haar een politiek talent en haalt Parbhudayal over om lid te worden van de partij.

Arjen Kapteijns (GroenLinks)

Duurzaamheid, energietransitie
Arjen Kapteijns
Arjen Kapteijns © Den Haag FM
Een Brabander is Den Haag, maar dan wel een die hier al twintig jaar woont. Arjen Kapteijns (49) leest als tiener in de jaren tachtig alarmerende verhalen over bossen die sterven als gevolg van zure regen. Het maakt grote indruk op hem en hij besluit milieukunde te gaan studeren in Delft. Hij gaat in Den Haag wonen en kan hier later ook gaan werken bij het toenmalig ministerie van VROM.

Mariëlle Vavier (GroenLinks)

Volksgezondheid, armoede en emancipatie
Mariëlle Vavier (GroenLinks)
Mariëlle Vavier (GroenLinks) © Den Haag FM
Mariëlle Vavier (51) maakt snel carrière in de lokale politiek. Ze is eerst actief in de provincie, als steunfractielid. Daarna wordt ze fractievertegenwoordiger in de Haagse gemeenteraad. Vanaf 2018 is ze ook raadslid. Als de verkiezingen naderen, werpt zij zichzelf op als kandidaat-lijsttrekker. De partij organiseert nu een jaar geleden een lijsttrekkersverkiezing. Vavier haalt daarbij meer stemmen dan de vorige lijsttrekker en huidige wethouder voor GroenLinks, Arjen Kapteijns. Met haar als lijsttrekker krijgt GroenLinks 2000 stemmen minder dan in 2018, maar het aantal zetels blijft gelijk: vijf.

Martijn Balster (PvdA)

Volkshuisvesting, welzijn, Zuidwest
Martijn Balster (41) komt uit een echte arbeidersfamilie in Overijssel. Zelf studeerde hij bestuurskunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede. In 2003 komt hij naar Den Haag om voor de PvdA te gaan werken. Later treedt hij in dienst van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. Hij wordt zo onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van twee parlementaire onderzoeken.
Martijn Balster
Martijn Balster

Hilbert Bredemeijer (CDA)

Onderwijs, sport en jeugd
De jongste wethouder. Maar hij loopt al jaren mee in de politiek. Hilbert Bredemeijer (38) wordt geboren in Harderwijk. Hij verhuist twintig jaar geleden naar Den Haag om hier communicatie te gaan studeren aan de Haagse Hogeschool. Hij wordt fractiemedewerker van het CDA in de gemeenteraad, woordvoerder bij de gemeente, persvoorlichter van Kamerfractie van zijn partij, woordvoerder van een bank en vervolgens woordvoerder van de AIVD. Van 2014 tot 2018 is hij ook afdelingsvoorzitter van het CDA in Den Haag.
Hilbert Bredemeijer
Hilbert Bredemeijer © Den Haag FM

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!